"SRPSKI MANASTIRI SU UVEK BILI SKLONIŠTA ORUŽJA" Zločinac Vesli Klark izneo skandalozne optužbe! Reagovala Eparhija raško-prizrenska

Novosti online

28. 09. 2023. u 17:17

BIVŠI komandant NATO-a u Evropi i glavni komandant agresije na SRJ 1999. godine, američki general u penziji Vesli Klark, izneo je u intervjuu za Glas Amerike niz neistina o dešavanjima u Banjskoj, te napao Srpsku pravoslavnu crkvu. Eparhija raško - prizrenska reagovala je na njegovu, zbog netačne tvrdnje da je u manastiru Banjska navodno "bilo uskladišteno oružje", ističući da je duboko zabrinjava.

СРПСКИ МАНАСТИРИ СУ УВЕК БИЛИ СКЛОНИШТА ОРУЖЈА Злочинац Весли Кларк изнео скандалозне оптужбе! Реаговала Епархија рашко-призренска

Foto EPA

- Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma, što nije isključivalo njihovo korišćenje kao arsenala naoružanja. Nadam se da će KFOR instistirati da sve to bude provereno – jer za tako nečim nema mesta u trenucima nastojanja da se obezbedi sporazum o autonomiji za kosovske građane srpske nacionalnosti - rekao je Klark.

Iz Eparhije ističu da su već obavestili javnost o onome što su tzv. Kosovska policija i Euleks pronašli u manastiru, odnosno u objektu koji je van manastirskog kompleksa.

"Taj prostor, u trenutku dešavanja, iguman manastira i bratija nisu bili u stanju da kontrolišu, a u njega su naoružana lica 24. septembra samostalno ušla, kao i u dvorište manastira i ostavili jedan deo oružja i opreme prilikom njihovog povlačenja", navodi se u saopštenju.

Nakon detaljnog pregleda manastira koji je obavila tzv. Kosovska policija i Euleks u prisustvu igumana Danila, kako se dodaje, utvrđeno je da u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje.

"To je suprotno duhovnoj ulozi Crkve koja se protivi svakom vidu nasilja. Ova proizvoljna izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji", ukazuje se.

SPC na Kosovu ostaje vrlo odlučna u svom stavu da se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja i sukoba i zato je među prvima osudila nasilje koje se desilo toga dana na severu u okolini manastira Banjske, ukazuje se.

Eparhija raško - prizrenska je istakla i da SPC i ovom prilikom poziva na mir i bezbednost za sve građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola