KURTI ŽELI DA OBEZGLAVI SRBE: Sve izvesnije da će Srpsku listu proglasiti za terorističku organizaciju

S.S.R.

28. 09. 2023. u 13:01

AKO je četiri opštine na severu Kosova i Metohije premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji proglasio zonama antiterorističkog delovanja, a potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao krivca za obračun u Banjskoj, može se dogoditi i da SL označi kao terorističku organizaciju. To bi značilo da Srbi na KiM praktično ostanu bez političkog vođstva, iako je pomenuta opcija godinama unazad dobijala skoro stoprocentnu podršku glasača.

КУРТИ ЖЕЛИ ДА ОБЕЗГЛАВИ СРБЕ: Све извесније да ће Српску листу прогласити за терористичку организацију

Foto: Profimedia

Otprilike u ovom smeru išla je i jučerašnja izjava premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtijeva koji je na sednici vlade u Prištini govorio o masakru u Banjskoj kada je ubijen jedan albanski policajac i najmanje četvorica Srba:

- Nakon što je dokumentovano učešće potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, što zaslužuje svu pažnju, od vitalne je važnosti oživljavanje političkog pluralizma Srba na Kosovu. Nema demokratije i slobode bez pluralizma, Srbi sa Kosova moraju da se oslobode tutorstva Srbije.

Kurti je i ranije pokušavao da se reši Srpske liste i za svoje najbliže saradnike postavljao lojalne Srbe koji nisu imali podršku naroda. Takođe, organizacije "Brigada sever" i "Civilna zaštita" Priština je proglasila terorističkim uz obrazloženje da podrivaju ustavni poredak tzv. Kosova.

Prema rečima Srđana Graovca, istoričara i političkog analitičara, u startu je jedan od Kurtijevih ciljeva bio da Srpsku listu proglasi terorističkom i da je skloni.

- Srpska lista je simbol jedinstva Srba na Kosovu i Metohiji, ona politički objedinjuje dominantan broj srpskih glasova i to Albancima smeta. A, što je najvažnije, Srpska lista nije oportuna Beogradu. Zato je Kurti pokušavao da nađe zamenu SL i sebi je privlačio neke druge Srbe poput Nenada Rašića i Rade Trajković i pravio alternativu - objašnjava Graovac i dodaje da je Priština od početka radila na kriminalizaciji članova Srpske liste i njenih predstavnika.

On navodi i da je Kurti pokušao da vodi perfidnu igru, jer je hapsio viđenije Srbe na Kosovu i Metohiju, ali ne i lidere SL:

- Time je hteo da okrene ljude protiv ove političke organizacije i da narod pomisli - eto, nas hapse, a oni su zaštićeni. Ali nije u tome uspeo. Kao poslednja opcija je njeno proglašenje terorističkom organizacijom i ukidanje i ne bi me iznenadilo da se to i dogodi. Naravno, srpski narod nije njegova marioneta i uvek će glasati za one koji su okrenuti ka Beogradu.

SAD: Krivi oni koji su pucali

AMERIČKI ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je neophodno da se utvrdi da li je Srbija odgovorna za napad na severu, kako to tvrdi tzv. Kosovo.

- Najodgovorniji su oni koji su pucali na policajca kosovske policije. Količina oružja sugeriše da je to ozbiljno, sa planom za destabilizaciju sigurnosti u regionu. Oprema koju su kosovske vlasti zaplenile bila je vojne klase koja je nedostupna običnom građaninu. SAD nemaju razloga da sumnjaju da oružje i druga oprema, koju je kosovska policija predstavila nisu oni koji su pronađeni na licu mesta - rekao je Hovenijer. 

Terminologija kojima se Srbi označavaju kao teroristi počela je da se koristi u Briselu. Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je juče da će "EU sačekati da se završi istraga u vezi sa nedavnim događajima na severu KiM, pre nego što donese bilo kakve odluke ili zaključke".

- Nezavisno od ovog tragičnog događaja uvek je postojala potreba za hitnim sazivanjem sastanka na visokom nivou i nastavkom dijaloga. Ima mnogo razloga. Imamo situaciju da je teroristički napad izvršen na severu. Kosovska policija to istražuje, misija Euleksa pomaže kao drugi bezbednosni odgovor, na osnovu potreba i zahteva kosovske policije - dodao je Stano.

On nije želeo da komentariše sastanak Komiteta za politiku i bezbednost EU koji je održan povodom događaja na KiM, ali je naveo da je "EU jasno stavila do znanja da se kaznene mere mogu primeniti i na Srbiju".

A prema saznanjima zapadnih medija, mnoge zemlje članice Evropske unije traže uvođenje sankcija protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadima u Banjskoj.

Kako navodi Radio slobodna Evropa, izvor iz EU tvrdi da "količina oružja koja je pronađena i informacije koje stalno stižu sa lica mesta menjaju igru".

Nekadašnji ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj objavio je na Fejsbuk stranici poziv da se "Kosovo pod hitno primi u NATO". On je tzv. kosovske policajce nazvao "vitezovima Skenderbega" koji treba da suzbiju "agresivne akcije Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)