MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Izgradnja Reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" važna za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema

Novosti onlajn

19. 09. 2023. u 11:26

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Изградња Реверзибилне хидроелектране Бистрица важна за стабилност и поузданост електроенергетског система

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

 "Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu. Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije", naglasila je Đedović Handanović.

Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni. 

"Planirani kapcitet RHE Bistrica je 656 MW i izgradnja ovog postrojenja značajna nam je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovali fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom. Dodatno će ubrzati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem", navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je duže od dve decenije Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori.

 "Sa Japanskom agencijom za međunarodni razvoj (JICA) imali smo i do sada dobru saradnju i podršku u ostvarenju ovih ciljeva, pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" koje je u završnoj fazi. Prethodne nedelje smo sa JICA dogovorili da postrojenje bude završeno početkom godine, a danas smo to i potvrdili. Postrojenje za odsumporavanje koristiće najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor dioksida iz termoelektrana. Verujem da Japan može biti jedan od važnih partnera Srbije u procesu energetske tranzicije, i da kroz tu saradnju možemo obezbediti ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija", rekla je ministarka.

Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana Jasutoši Nišimurom, presednikom parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keindanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.

BONUS VIDEO: SELFI SA PREDSEDNIKOM: Najlepše slike iz Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!