EU POŽURUJE IZBORE NA KIM: Situacija na severu dramatična, uslovi za novo glasanje gotovo nemogući

S.S.R.

04. 09. 2023. u 07:00

UPORNE izjave iz Brisela da je važno da se što pre organizuju lokalni izbori na severu Kosova i Metohije na kojima će Srbi učestvovati bez ikakvih preduslova otvaraju pitanje kako to sprovesti kada nijedan od uslova zbog kojih su Srbi napustili institucije i bojkotovali glasanje - nije ispunjen.

ЕУ ПОЖУРУЈЕ ИЗБОРЕ НА КИМ: Ситуација на северу драматична, услови за ново гласање готово немогући

Foto: Novosti

Policija tzv. Kosova vršlja po srpskim sredinama gotovo svakodnevno, hapsi i zastrašuje Srbe, pokušava da spreči porodice da uplate kauciju i pored toga što je sud odobrio, a premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti insistira da Srbi potpišu peticiju kako bi se organizovalo novo glasanje, znajući da je ovaj put do izlaska na birališta neostvariv. Zajednica srpskih opština čije osnivanje traže Srbi za Prištinu nije ni tema.

- Iako su delimični izbori za gradonačelnike u aprilu 2023. godine u četiri opštine na severu sprovedeni u skladu sa pravnim okvirom Kosova, vrlo jasno smo rekli da zbog slabog odziva građana nisu ponudili dugoročno političko rešenje. Zato je važno da se što pre organizuju sveobuhvatni lokalni izbori, na kojima bi kosovski Srbi učestvovali bez preduslova - rekao je portparol Evropske unije Peter Stano. - Ti izbori bi morali biti održani u skladu sa dogovorom o deeskalaciji tenzija. EU podvlači izjavu visokog predstavnika od 3. juna, kojom se od Kosova i Srbije traži da preduzmu mere za deeskalaciju situacije i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Kosovo se obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu.

Umesto da albanski gradonačelnici, koji su nametnuti Srbima i koji su u fotelje predsednika opština seli sa tek nekoliko stotina glasova podnesu ostavke, Kurti insistira da se do novih izbora dođe peticijom kojom bi najmanje 20 odsto birača sa severa zahtevala glasanje o smeni predsednika opština. Istovremeno i gradonačelnici Albanci ponavljaju da im ne pada na pamet da podnesu ostavke na pozicije na kojima se nalaze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da Kurti "namerava da pohapsi sve Srbe za koje misli da su fizički i intelektualno sposobni da brane sever tzv. Kosova ne bi li mogao da protera ljude ili da ga zauzme":

- Zato je težak period pred zvaničnim Beogradom, ali Kurtiju neće ići baš onako lako kako je zamislio.

O situaciji na Kosovu i Metohiji, Kurti i Vučić će razgovarati 14. septembra. Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i sigurnost Đozep Borelj je najavio da će sastanak biti još jedan pokušaj da se reši situacija.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da EU insistira da se nastave razgovori, iako nisu stvoreni preduslovi za to.

- Moguće je da bude pritisak na Kurtija da kaže datume kad šta treba da sprovede, ali se on i do sada nije pridržavao preuzetih obaveza i dogovora. Nije ustanovio ZSO, doveo je do krize na severu i ne želi da je deeskalira. Bilo je raznih pritisaka na Srbe, hapšenja, pokušaja da se isele iz zgrada u kojima rade, pominjanja da tzv. kosovska vojska može da uđe na sever kad god hoće... 

Susreti u Briselu

PREDSEDNIK Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu tzv. Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je Priština odbacila, iako na to nemaju pravo po Briselskom sporazumu. Oni su u Briselu boravili i 22. juna, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom i posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini