SKOPLJE NE SME DA ĆUTI ZARAD "MIRA U KUĆI": Intervju - Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji

S.Rovčanin Tomković

21. 08. 2023. u 11:15

POSETA premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji je samo potvrdila da sedište projekta "velike Albanije" nije u Tirani već u Prištini, da isti ima svoje pristalice i u Makedoniji, da je njihov broj već ozbiljan i da makedonske državne institucije ne mogu više da zatvaraju oči pred njim zarad "mira u kući". Sledi repriza već poznatih scenarija odigranih pri nasilnom odvajanju teritorije Kosova i Metohije od Republike Srbije uz blagoslov dela tadašnje međunarodne zajednice - i ovo je nesporno. Sporna je jedino uloga aktuelne međunarodne zajednice, bez čije podrške - otvorene ili prećutne, svejedno, ovaj projekat ne bi mogao ni da zaživi, a kamoli da preživi ovoliko dugo.

СКОПЉЕ НЕ СМЕ  ДА ЋУТИ ЗАРАД МИРА У КУЋИ: Интервју - Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији

Foto: Printscreen

Ovo u intervjuu za "Novosti", posle nedavne Kurtijeve posete Tetovu tokom koje se vojorila zastava "velike Albanije" poručuje Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i jedini predstavnik našeg naroda u Sobranju.

Zašto na sve to ćute i EU i NATO?

- Zato što je Kurti ovim, hvala mu, kao niko dosad ogolio dvoličnost politike EU i NATO prema zemljama Zapadnog Balkana. I ne samo dvoličnost. Postoji solidarnost kod administracija EU i NATO da nikada ne preispituju svoje odluke, čak ni kad vreme potvrdi da su bile totalno pogrešne i duboko nepravedne, već od momenta njihovog donošenja EU činovnici čine sve da iste prikažu jedino ispravnim, najperfidnije pritiskajući decenijama potom legalno izabrane predstavnike naroda u državama kandidatima za članstvo u EU da se "usaglase" sa istima. Pa je tako od balkanskih političara "poželjan" samo onaj ko se "usaglasi", a koga briga za njegov kapacitet - koji se uglavnom svodi na puko udvorištvo gorepomenutoj administraciji. Takva praksa, u zemljama gde se ukorenila, a Makedonija je jedna od njih, dovodi do instaliranja nestručnih i nekompetentnih kadrova, korupcije ogromnih razmera, neviđenog animoziteta naroda prema svom državnom rukovodstvu i beznađa iz kojeg mladi beže glavom bez obzira - posebno oni najsposobniji koji bi jedino i mogli da povuku napred. Ovakvim odnosom, EU je Makedoniju izložila čerečenju suseda, pretvorivši je u plen besomučnog lova u mutnom gde se sada tzv. Kosovo i Bugarska takmiče ko će više suvereniteta i teritorije da otkine od lovine u agoniji. Pritom, EU i dalje glumi, potpuno gluva za očajničke vapaje svoje žrtve. EU je surovo gluva i za argumente makedonske strane u sporu sa Bugarskom, iako ne postoji drugi način da se ovaj problem reši dostojanstveno dok isti ne budu ispoštovani.

Zbog čega mislite da je Kurti izabrao baš ovaj trenutak i to mesto da još jednom promoviše opasan projekat, koji je pretnja celom regionu?

- Kurti se tu ništa ne pita i ne može da bira, on je poslat da ovo uradi nekoliko dana pre zakazane sednice makedonskog Sobranja vezano za izmene Ustava kojima bi Bugari bili uneseni u preambulu kao konstitutivni narod. Pošto silni emisari iz međunarodne zajednice ni najbrutalnijim pritiscima nisu uspeli da ubede rodoljubivu makedonsku opoziciju da izvrši harakiri i nad svojom državom i nad sobom, morali su da pristupe zaplašivanju i makedonskog i srpskog naroda ovde, dajući nam praktično alibi pred glasačkom bazom da donesemo tu "tešku odluku" - čime bismo praktično amnestirali aktuelnu vlast ne samo od ovog, već i od svih dosadašnjih pogubnih poteza kojima su doveli državu na rub propasti. Da se razumemo, ovo je nasušno potrebno i Kurtiju kako bi svoju karijeru lošeg glumca u međunarodnom pozorištu "država Kosovo" završio ovenčan oreolom prekaljenog borca za albansku kauzu. Zato je izabran baš Demaći, da bi žrtva bila sakralnija.

Kako vlast u Severnoj Makedoniji, koja je često bila blagonaklona prema potezima Kurtija, tumači njegovi poziv Skoplju da se približi Prištini, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije?

- Okosnicu aktuelne vlade u Makedoniji čine Albanci, bez kojih bi se ona istog trenutka raspala, tako da je besmisleno očekivati bilo kakvu reakciju makedonskih vlasti. Međutim, vlade dolaze i prolaze, na kraju se ipak pita narod, a stav makedonskog naroda prema Srbima i Srbiji je nedvosmislen i nikad nije bio pozitivniji. Kako višegodišnji predstavnik Srba iz Makedonije u Sobranju, neizmerno sam srećan što je srpski narod u Srbiji na legitiman način, na izborima, počistio sa vlasti razne belosvetske mešetare i kumove iz kvislinške administracije Borisa Tadića, koji su bili počeli da mešetare i po Makedoniji, osnivajući ovde paralelna "srpska" udruženja, pa čak i partije, od kojih su neki vezivali srpske zastave sa zastavama ovih koji su pre nekoliko dana ovde vijorili zastave "velike Albanije". Aktuelna Vlada Srbije, predsednik i Srpska pravoslavna crkva čine sve da se makedonskom narodu olakša da preživi ove, u svojoj istoriji sigurno najteže trenutke - makedonski narod i istorija će to sigurno umeti da cene.

Šira saradnja sa Srbijom

KAKO žive Srbi u Makedoniji, ima li šanse da se poveća broj poslanika u Sobranju?

- Položaj Srba u Makedoniji je regulisan Ustavom, osnovni postulati su postavljeni, sada to treba nadograđivati, za šta su potrebni kadrovi, sredstva i mnogo šira saradnja sa institucijama iz Srbije, pre svega iz oblasti kulture, obrazovanja i regionalnih inicijativa. To već ide svojim tokom i rezultati su sve vidljiviji. Inače, saglasno svojoj brojnosti, Srbi su najobrazovaniji narod u Makedoniji, i povećanje našeg prisustva ne samo u Sobranju već i u svim organima i na lokalnom i na državnom nivou biće od zajedničke koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)