NATO ĆUTI DOK KURTI "ČERUPA" ZEMLJU ČLANICU: Beograd stalno prozivaju, a izostaje reakcija međunarodne zajednice na dešavanja u Tetovu

M. Stanojković

14. 08. 2023. u 21:56

DOK je zvanični Beograd svakodnevno na meti optužbi i osuda da neguje i širi "velikosrpsku ideologiju", a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "mali Putin", Zapad ne reaguje na mahanje Aljbina Kurtija zastavom "velike Albanije" usred Severne Makedonije, zemlji članici NATO.

НАТО ЋУТИ ДОК  КУРТИ ЧЕРУПА ЗЕМЉУ ЧЛАНИЦУ: Београд стално прозивају, а изостаје реакција међународне заједнице на дешавања у Тетову

Kurti gubi podršku SAD, Foto AP

Osim što je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao da se kazne organizatori neformalne posete Tetovu, tokom koje su izostale zastave zemlje domaćina, niko iz adminitracije EU i NATO nije stigao da se pozabavi ovim događajem. A ovakav Kurtijev performans samo je dokaz da on od svoje strategije, kojom ugrožava bezednost čitavog regiona, ne namerava da odustane.

- Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja razgorevanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog dogovora, kako i koncepta Makedonije kao multietničke države - navodi se u reakciji Pendarovskog povodom neformalne posete Kurtija Tetovu i skopskoj opštini Čair.

Diplomata Zoran Milivojević ukazuje na to da sam izbor stranaka iz Severne Makedonije sa kojima se Kurti sastaje, koje su deo iste političke strategije, pokazuje da je ova poseta promocija te politike i ideologije.

- Treba podsetiti da je Kurti sa svojom strankom učestvovao i na izborima u Albaniji, gde ima registrovanu stranku koja se za isto ovo zalaže - kaže Milivojević za "Novosti". - Ovo je pokušaj da se dovede u pitanje stabilnost Severne Makedonije, u kojoj je uspostavljena kakva-takva stabilnost. Reakcija Pendarovskog i Kovačevskog je jasna, međutim, odustvo reakcije zapadnih centara moći govori u prilog onome što smo imali priliku već ranije da vidimo - ignorišu poteze svog albanskog korpusa koji je najlojalniji saveznik Zapada u ovom regionu.

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović, izjavio je da je poseta Kurtija Tetovu u Severnoj Makedoniji protivzakonita, kao i da pojedine zemlje Kvinte tolerišu njegove svakodnevne provokacije.

- Te njihove nezvanične posete su se uvek svodile na veliki trandibal i velike provokacije u smislu nečega što oni pokušavaju permanentno da prave, a to je "velika Albanija". Međutim, ovde se postavlja još jedan dodatni problem - ko stoji iza tog projekta - upitao je Čović, i za RTS istakao da bi vlasti Severne Makedonije trebalo oštro da kazne odgovorne za organizaciju.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta "Sv. Kliment Ohridski" iz Bitolja Goran Ilić izjavio je za Tanjug da ovaj događaj predstavlja provokaciju za etničko makedonsko stanovništvo. On je, istovremeno, istakao da ne treba zaboraviti da je Severna Makedonije punopravna članica NATO, pa da je političko rukovodstvo, u skladu sa tim, dužno da obavesti svoje saveznike o svim provokacijama i opasnostima koje bi iz njih mogle da proisteknu:

- U vreme kada se Severna Makedonija suočava sa pritiskom za ustavne promene zbog prevazilaženja problema sa Bugarskom i otpočinjanja pregovora za članstvo u EU, događaji ovog tipa zaista predstavljaju dodatnu provokaciju.

Sad se poziva na prijateljstvo

KURTI je juče poručio da Severnu Makedoniju smatra savezničkom i prijateljskom državom, sa zajedničkim ciljevima ka EU. On je u Prizrenu ponovio da je njegova poseta Čairu i Tetovu u petak bila na poziv dvojice gradonačelnika tih opština.

- Smatram Republiku Severnu Makedoniju partnerom, saveznikom i prijateljem. Ona ima za cilj evropske integracije, kao i mi, takođe je članica NATO, a mi imamo NATO ovde. To pokazuje da su naši odnosi odlični - izjavio je Kurti. - Susreti nisu bili održani kao sastanci i okupljanja protiv bilo koga. S dobrim odnosima među nama, niko neće trpeti. Ostale izjave ne komentarišem, ali mi smo uvek iskazivali volju za saradnjom.

Prof. Ilić je naveo da je Severna Makedonija u poslednjih 30 godina napravila mnogo ustupaka, suočila se sa ratom, izbegličkom krizom, napravila mnoge kompromise, promenila sopstveno nacionalno ime i još se suočava sa izazovima u procesu otpočinjanja pregovora za članstvo u EU:

- Otuda se, kaže, mora shvatiti da je javno mnjenje u Severnoj Makedoniji već izuzetno osetljivo na pitanja koja se tiču nacionalnog identiteta i teritorijalnog integriteta makedonske države i zbog toga uopšte nije iznenađujuće zašto je ovaj događaj izazvao toliko negativnih reakcija.

Snimak atmosfere s dočeka

GRADONAČELNIK Tetova Bilal Kasami, koji je bio glavni organizator Kurtijevog dočeka, podelio je dodatni video-materijal sa mitinga gde se jasno vidi vijorenje zastave tzv. velike Albanije... Na snimsku je prikazana atmosfera na dočeku Kurtija, i sporna zastava na mitingu u Tetovu s granicama teritorije takozvane velike Albanije u koju su uključeni delovi Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene