VUČIĆ: Očekujemo od BiH da poštuje teritorijalni integritet Srbije

Tanjug

04. 08. 2023. u 14:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci, posle sednice Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, da očekujemo od BiH da na isti način kao što mi poštujemo teritorijalni integritet BiH, ta država poštuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama proisteklim iz Povelje UN, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savetu Evrope.

ВУЧИЋ: Очекујемо од БиХ да поштује територијални интегритет Србије

Foto: Printskrin/RTS

 Vučić je u ime cele delegacije Srbije zahvalio rukovodstvu Srpske na, kako je rekao, srdačnom i posebnom dočeku, a posebno predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

  - Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj ona odgovara ili ne u pojednim slučajevima. Poštujemo principe međunarodnog prava i u skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proistekao i Ustav BiH kao temelja BiH sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda - naglasio je Vučić.

Istakao je da je Srbija poštovala i da će poštovati teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH i svaki dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

 - Smatramo da je veoma važno i očekujemo od BiH da na isti način kao što mi poštujemo teritorijalni integritet te zemlje da ta država poštuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama proisteklim iz Povelje UN, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savetu Evrope, pa bismo zamolili prijatelje u BiH da ubuduće pokažu poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije, na isti način kao što i mi pokazujemo prema teritorijalnom integritetu BiH - poručio je Vučić.

Imamo veoma dobru i plodonosnu saradnju i sa BiH i sa Srpskom, dodao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (101)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave