AKO JE ROSU IZDANAK OVK, KFOR MORA DA IH RAZORUŽA: NATO vrlo lako može da smiri tenzije na KiM ukoliko ima političke volje

S.Rovčanin Tomković

21. 07. 2023. u 07:55

MISIJA Kfora, kao jedina bezbednosna snaga koja po Rezoluciji SB 1244 ima mandat da brine o sigurnosti na Kosovu i Metohiji, mogla bi da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, što joj je i zadatak, ali je pitanje da li to hoće da uradi i da li bi se od Beograda tražilo nešto zauzvrat.

АКО ЈЕ РОСУ ИЗДАНАК ОВК, КФОР МОРА ДА ИХ РАЗОРУЖА: НАТО врло лако може да смири тензије на КиМ уколико има политичке воље

foto kfor

Predsednik Aleksandar Vučić jasno je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pre dva dana u Briselu, zahtevao da Alijansa preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima, koji svakodnevno trpe teror Prištine. Istovremeno, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti kazao je nedavno da tzv. kosovska policija, koja maltretira naš narod severno od Ibra, crpi kontinuitet iz terorističke OVK, koja je i po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 morala da bude razoružana.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže za "Novosti" da će Kfor malo učiniti na zaštiti Srba, ali da će se mnogo više očekivati od nas:

- Zapad ima za cilj da privede kraju nameru da tzv. Kosovo uvede u UN, NATO i EU i takvom politikom počinju da nam vezuju ruke i stavljaju našu politiku u pasivni položaj prema njihovoj, koja je aktivna do maksimuma. Takvim ponašanjem pokazuju da oni nisu otvoreni za stvarni dijalog i rešenje koje zadovoljava obe strane nego su fiksirali cilj i sada žele da nas privedu prihvatanju svog cilja. Stoltenberg je bio učtivi slušalac, a ne i neki veliki obećavalac suštinskih promena. OVK je bila pešadija NATO-a. U onom trenutku kada je Zapad priznao tzv. Kosovo pogazili su Rezoluciju 1244, a krše je i sada ćuteći na naoružavanje Prištine.

Jovanović dodaje da mi moramo da ostanemo pri ovom dokumentu koji je, i pored toga što ga krše, zapravo kost u grlu Zapada.

- Oni ne mogu da je izbace bez naše pomoći. Na njihovu politiku treba da odgovorimo što ofanzivnijom politikom na polju otpriznavanja lažne države i da pokrenemo pitanje Rezolucije 1244 pred Savetom bezbednosti, što je država već i najavila - istakao je naš sagovornik.

Najbrojniji Turci i Amerikanci

U MISIJI Kfora trenutno se nalazi 4.511 vojnika. Najbrojniji je kontingent iz Turske u kom ima 780, a sledeći su Amerikanci, njih 679. Nakon poslednjih nemira na severu KiM, a usled odluke Prištine da nametne albanske gradonačelnike u srpskim sredinama i pored toga što za njih skoro niko nije glasao, snage Kfora pojačane su za još 500 vojnika. 

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da bi Kfor morao odmah da reaguje i utiče na Prištinu i u političkom i u bezbednosnom smislu kako bi došlo do deeskalacije, jer je potpuno jasno da su na severu KiM ugroženi mir i stabilnost:

- Kforu za odluku da deluje u smislu Rezolucije 1244 nije potrebna dodatna odluka Saveta bezbednosti ili nekog drugog tela UN, jer je potpuno jasno da su na terenu ugroženi mir i stabilnost. Razgovor je bio veoma važan, jer NATO praktično u ime i za račun UN u sastavu Kfora vrši funkciju obezbeđenja mira i stabilnosti na prostoru KiM, a u skladu sa Rezolucijom 1244. Prema tome, to je prava adresa na koju se treba obratiti imajući u vidu da je situacija na KiM eskalirala i da predstavlja direktnu pretnju miru i stabilnosti na tim prostorima. Razgovor sa NATO-om je i opravdan i u pravom trenutku. Da li će do deeskalacije doći i kako će se NATO ponašati to ćemo videti. Mislim da to pre svega zavisi od političke volje, imajući u vidu da su NATO države članice većinom priznale nezavisnost Kosova i da do sada nisu pokazale političku volju da odlučujuće reaguju prema Prištini.

Milivojević je ocenio da je Priština uzrok eskalacije i da treba očekivati od NATO-a da preduzmu mere koje bi je sprečile da vrši represiju, koristi policijske snage i dovede u pitanje mir i stabilnost na severu KiM.

Inače, Kfor predstavlja vojnu silu koja po glavi sedam Povelje UN ima mandat za sprečavanje ugrožavanja mira i stabilnosti. To mogu da učine sklanjanjem specijalnih snaga ROSU koje deluju suprotno Rezoluciji 1244.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)