PREMIJERKA GOST EMISIJE "HIT TVIT" Brnabić: Zahvaljujući Vučiću smo napravili ne korak, nego iskorak od hiljadu milja

Novosti online

16. 07. 2023. u 20:52

PREMIJERKA Ana Brnabić gostovala je u emisiji "Hit tvit".

ПРЕМИЈЕРКА ГОСТ ЕМИСИЈЕ ХИТ ТВИТ  Брнабић: Захваљујући Вучићу смо направили не корак, него искорак од хиљаду миља

Foto: Printskrin TV Pink

Premijerka je u emisiji gostovala zajedno sa  Nenadom Stevandićem, predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske i direktorkom RFZO Sanjom Radojević Škodrić.

Elektronska naplata putarine sa Severnom Makedonijom

Premijerka Brnabić govorila je o svom sastanku sa Kovačevskim oko elektronske naplatne putarine sa Severnom Makedonijom.

Brnabić je rekla da je danas puštena jedinstvena elektronska naplata putarine za teretna vozila sa Makedonijom.

- Kada krenete da putujete ne morate više da razmišljate da li primaju evre ili imate samo dinare. Automatski vam se skida novac sa računa kao u Srbiji - rekla je Brnabić.

Kako kaže, ne mora da se kupuje novi tag, može da se na graničnom prelazu za 10 minuta prekonfigurisati vaš stari taj na ulazu u Grčku.

- Za to su sada zainteresovane i Hrvatska i Grčka i vidimo direktne benefite koje vidimo od Otvorenog Balkana - rekla je Brnabić.

Brnabić je prokomentarisala i da je mogući izlazak Edija Rame iz inicijative Otvoreni Balkan skoro nemoguć, jer je albanski premijer zajedno sa predsednikom Vučićem inicijator ove inicijative i podsetila je da se sutra sastaje sa Ramom.

Brnabić o Todoroviću i Bakiću

- Nisam polemisala sa njim, ni ne poznajem čoveka. Da li je to pristojna Srbija kada kažete da možete da me "uvatite". Zamislite kakva bi bila reakcija da je to uradio recimo urednik Informera Vučićević. Imali bi proteste, aktivirali bi se NVO. Ali u ovom slučaju toga nema. Naravno ako ste za Vučića i SNS, onda toga nema. Profesor Bakić je izjavio da smo mi iz SNS-a krdo i morala sam da reagujem i na to - rekla je Brnabić na pitanje o tvitovima koje je objavljivao Todorović.

- Svako ko je protiv Vučića i SNS, sve im je dozvoljeno i mogu da napadaju političke analitičare i nikada od te samozvane elite nećete čuti reakciju - izjavila je premijerka.

Najskuplji lek na svetu

- Svakako nije slučaj samo u Srbiji. Ovo su inovatitvni lekovi. Mi pokušavamo da pomognemo našoj deci koja žive u inostranstvu. Oni žive u inostranstvu i imaju čak i njihovo državljanstvo, ali su se okrenuli našoj zemlji, imali smo primer devojčice iz Danske. Ne postoji država u svetu koja plaća sve inovativne terapije. Sećam se da kada je Vučić postao predsednik Vlade 2014. gpodine tek tada, direktno je na njegovu inicijativu napravljen Republički fond za lečenje dece od retkih bolesti. Taj iskorak je napravljen tek te 2014. godine i na inicijativu predsednika se taj budžet povećava. Naš zdravstveni sistem je socijalno orijentisan, što ste mogli da vidite za vreme pandemije, kada se čak 92.000 naših građana iz inostranstva vratilo u našu zemlju koja im je omogućila vakcine - rekla je premijerka.

- Nije to samo do budžeta, već i do razgovora sa proizvođačima inovativnih lekova sa kojima smo pričali o targetiranju - kaže Brnabić.

Ona je rekla da je državni vrh razumeo da moderna medicina ide u pravcu genske terapije. Sve će više, dodaje, lek biti personalizovan u odnosu na gensku predispoziciju.

- Mi moramo da uđemo u taj voz ukoliko želimo da za deset godina i dalje budemo u koraku sa svetom. Zato je važan BIO4 kampus, koji se tiče biomedicine. Medicina će biti potpuno personalizovana, zato smo mi već sada počeli da sarađujemo sa farmaceutskim gigantima da deo tih istraživanja rade u Srbiji sa istraživačkim centrima i fakultetima. Tako će lečenje biti jeftinije i dostupnije, ali i to znanje će nam ostati u Srbiji i nećemo morati da ga plaćamo iz inostranstva. Srbija sada ima svest da pomogne svakoj osobi koja ovde nema adekvatnu terapiju, ali imamo i svest da želimo da postanemo lideri u ovom delu regiona što se tiče biomedicine i genetike. 

Pomoć za peto i šesto dete

- Daćemo dodatnu finansijsku podršku koja će biti stalna. Sada nam je stopa fertiliteta 1,63. Mi smo slavili 2019. kada je nakon 15 godina kada je ova stopa prešla 1,5. Prošle godine smo bili jedina država koja je imala više rođene dece. Svi u regionu padaju mi rastemo. Moramo još mnogo da radimo. Oni su 2022. u odnosu na 2021 imala pad u odnosu na broj rođene dece, isto kao i Slovenija, Rumunija.. Mnogo ulažu ali nemaju rezultate - kaže predsednica Vlade. Ove rezultate ne bismo imali da je samo finansijskih mera. Mladi sve više ostaje i vraćaju se u zemlju i ovo je najbolji pokazatelj - kaže Brnabić.

Premijerka se ponovo dotakla teme lečenja dece u inostrastvu i dodala:

- Kada se skupe finansijska sredtsva, teško je doći do tih klinika. Znam za dva slučaja kada je predsednik Vučić lično zvao Orbana da urgira kako bi naše dete moglo da bude operisano. To nije pušteno u medije, jer je to predsednik uradio jer je to ljudski. Mi smo jedan mali državni avion izdvojili samo da bismo decu mogli da vodimo na lečenje. Ne možete praviti političku karijeru na nečemu što je ljudsko uraditi, kao što se politička karijera ne gradi na tragediji - kaže premijerka i dodaje da se predsednik uvek angažuje i dodatno interesuje kada je reč o transplantacijama.

Na pitanje voditeljke o izjavama opozicije da se radi o krađi organa prilikom transplatacija, premijerka je rekla:

- To je ludilo i nemoguće je. Možete videti ko je potpisao donorsku karticu krenuvši od ministara u Vladi, kao i svaki poslanik SNS u Skupštini. To je jedna najhumanija stvar.

Izjave Bećirovića i Srebrenica 

O NATO donacijama BiH premijerka je izjavila:

- Ono što mi želimo je mir, stabilnost i bolje povezivanje. Da li se meni sviđaju ove poruke koje smo čuli od Bećirovića ne, a ne mogu ni da ih razumem. Mislim da BiH mora da se okrene budućnosti, unutrašnjim pitanjima koji će uticati na to da mladi ostanu i vrate se. Mi smo zahvaljujući Vučiću napravili ne iskorak nego korak od hiljadu milja. Kada pogledate u ovoj godini smo mi otvorili šest kompanija, rekonstruisali tvrđavu Fetislam, deo autoputa Beograd-Surčin, obilaznicu oko Beograda, deo Moravskog koridora. To su stvari za koje znate da će vašu zemlju ojačati. A da mi u 2023. pričamo da neko želi veliku Srbiju i genocid , ja ne mogu da verujem.

Premijerka je podsetila da su dva ministra Vlade Husein Memić i Edin Đerlek išli u Srebrenicu. 

Premijerka o situaciji na KiM i tuči u parlamentu lažne države

- Katastrofa. On doliva ulje na vatru. Njega ne zanima da radi nešto konkretno već je kod njega samo ideologija. On sakuplja poene na ratnoj hušačkoj politici. Mislim da će predsednik ići na sastanke u Brisel ove nedelje, ali daje predsednik sve od sebe da sačuva mir, jer stabilnosti nema. On će nastaviti da pokušava da objasni zapadnim partnerima pod kakvom torturom žive Srbi. Ja ne verujem u Kurtijev plan deeskalacije i volela ih da ima nekog sa kim može da se priča o tome, ali nema nikog za dijalog. Kada imate dijalog koliko god on bio težak i neprijatan, opet imate stabilnosti i predvidljivost. Ja dosad nisam videla Kurtija koji želi deeskalaciju, on samo kupuje vreme. Plašim se da će takav gubitak političkog poverenja Kurtija izazvati da poveća teror nad Srbima, ja se plašim da će se to desti - izjavila je Brnabić i dodaje:

- Predsednik Vučić bukvalno ne spava i prati situaciju na KiM iz minuta u minut, i prati situaciju sa državnim vrhom i ministrom Vučevićem. Muka je kako politički ispasti da nisi ti koji je prvi napravio potez, ali mi imamo mudru politiku koju vodi predsednik koji amortizuje i imamo zapadne sile koje shvataju neke stvari i koje su uvele sankcije Prištini što je pre bilo nezamislivo. Bezgranično strpljenje Srba sa KiM je dovela do napretka. Vi u svakom trenutku morate da budete spremni da zaštite Srbe na KiM. Nova "Oluja" se neće desiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu