NJegoš

Veliša Kadić

12. 07. 2023. u 10:52

OPET su crnogorski nacionalisti udarili na Petra Drugog Petrovića Njegoša, Lovćenskog tajnovidca! Ovaj put zbog odluke parlamenta u Nikšiću da se u tom gradu podigne spomenik jednom od naših najvećih pesnika i filozofa.

Његош

Novosti

Dok su bili na vlasti, trideset i kusur godina, nisu se udostojili da jedno znamenje podignu u slavu vladike Rada, pa čak ni da neka ulica ponese njegovo ime. I sada sa Fakulteta za crnogorski jezik i crnogorskog PEN centra arlauču i kukaju što se sva Njegoševa dela tretiraju kao deo srpske književnosti. Dugo oni ćeraju Njegoša iz udžbenika i obrazovnog procesa Crne Gore, potiru ga iz svesti naroda, a sada pokušavaju da ga "zbrišu" i iz grada Svetog Vasilija Ostroškog.

To čine i zbog predsednika Opštine Marka Kovačevića, prvog Srbina od kraja drugog rata koji je došao na čelo ovog grada. Zakukali su kako je Kovačević negator "genocida" u Srebrenici koji "ovako podmuklim potezima grad pod Trebjesom pretvara u deo Republike Srpske". Sledbenici ideologije Mila Đukanovića nisu bili ovako glasni kada je, recimo, njihov miljenik, Grk po poreklu, Andrej Nikolaidis, poslao Crnogorcima poruku, napadajući Njegoša i Andrića: "Što se mene tiče: evo vama programi školske lektire i biblioteke pune Andrićevih fejk smećarskih mudroserija i Njegoševih kvazifilozofskih masturbacija nad sudbinom nacije i vjere. To nikada neće biti moje". Ćutali su kad je upućivao skandalozne pozive na ubistvo patrijarha Irineja. I sve to ga je, očigledno, preporučilo da dobije najveće državno priznanje - Trinaestojulsku nagradu!

Bivši režim gradio je "novu Crnu Goru" na antisrpskoj i antinjegoševskoj ideologiji. Stoga su protagonisti dukljansko-montenegrinskog ideološkog projekta razradili tezu da je Njegoš "genocidni pesnik" i ideolog etničkog čišćenja. Današnji ideolozi manifestuju se kroz nove "junake" "kavačkog klana" i likove Lazovića, Milovića, Zvicera koji prete da će onima koji su protiv njih "sušiti džigericu na Njegušima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)