TRAJE BITKA PROTIV CEPANJA SRBIJE: Pre 24 godine potpisan Kumanovski sporazum i doneta rezolucija SB UN 1244

S.S.R.

10. 06. 2023. u 09:02

U KUMANOVU je na jučerašnji dan pre 24 godine potpisan Vojnotehnički sporazum, čime je okončano NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a jugoslovenske snage povukle su se sa teritorije Kosova i Metohije.

ТРАЈЕ БИТКА ПРОТИВ ЦЕПАЊА СРБИЈЕ: Пре 24 године потписан Кумановски споразум и донета резолуција СБ УН 1244

Foto: Tanjug/Arhiva

Odredbe sporazuma ušle su zatim u Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 koja je usvojena na dananašnji dan, 10. juna 1999. godine. Ni sada, mnogo godina kasnije, rešenje kosovskog problema se ne nazire.

Srbija se zalaganjem za poštovanje međunarodnog prava opire pokušajima da se deo naše teritorije otuđi voljom pretežno Zapada. Beograd je uspeo da ubedi 28 država da povuku priznavanje lažne države. Tzv. Kosovo sada priznaje 84, ne priznaje ih 106, dok za tri nismo sigurni kakav je njihov stav.

Poslednjih dana kriza na severu KiM pokazuje da se situacija 24 godine nije promenila. I dalje traju pregovori Beograda i Prištine, na papiru je potpisan Briselski sporazum kao jedan od konkretnih dogovora dveju strana, ali Priština deset godina odbija da sprovede obavezu i formira Zajednicu srpskih opština.

Vojnotehnički sporazum ovlastio je da međunarodne snage preduzimaju sve neophodne akcije u cilju uspostavljanja i održavanja bezbednog okruženja za sve građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna