Devenport o mogućnostima održavanja novih izbora na severu Kosova i Metohija

D. Z.

06. 06. 2023. u 12:36

ŠEF misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport razgovarao je danas o situaciji na severu Kosova i mogućnostima održavanja izbora sa evropskim izvestiocem za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Девенпорт о могућностима одржавања нових избора на северу Косова и Метохија

FOTO D.Z.

Tim povodom, Devenport je napisao na Tviteru da će Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju pomoći Centralnoj izbornoj komisiji u organizaciji i sprovođenju „inkluzivnih izbora“.

- OEBS na Kosovu snažno stoji uz KFOR i EULEKS u ispunjavanju poverenih nam mandata na (tzv.) Kosovu. Snažna podrška pozivu EU na deeskalaciju i održavanju inkluzivnih izbora u opštinama na severu. OEBS će pomoći kosovskim institucijama, uključujući Centralnu izbornu komisiju, da obezbede integraciju i dijalog uključujući sve zajednice - napisao je Devenport.

Inače, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar od juče po podne borave u Prištini gde su se sinoć sastali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a jutros pre podne sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani.

Očekuje se da se američki i evropski diplomata danas po podne u Prištini sastanu sa predstavnicima Srpske liste i srpskog civilnog sektora.

Inače, dvanaesti je dan kako su pripadnici takozvanih kosovskih specijalnih snaga upali u opštinske zgrade na severu, a deveti kako građani i zaposleni u opštinskoj administraciji protestuju zahtevajući povlačenje specijalaca, novih gradonačelnika i oslobađanje dvojice Srba uhapšenih prvog dana protesta u Zvečanu. Zahtevi građana odnose se i na prestanak procesuiranje Srba koji mirno protestuju boreći se za osnovna ljudska prava koja im, kako navode, uskraćuje režim Aljbina Kurtija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!