"PRKOSNA PESMA" I KOLO PORED ŽICE: Protesti na severu KiM - juče se pridružili i maturanti (FOTO/VIDEO)

D. Zečević - M. Stanojković

06. 06. 2023. u 07:30

KRIV sam što jesam, a treba da nisam. Kriv sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu. Kriv sam što se drznuh protiv krivde, kriv sam što opet slavim svoju krsnu slavu!

ПРКОСНА ПЕСМА И КОЛО ПОРЕД ЖИЦЕ: Протести на северу КиМ - јуче се придружили и матуранти (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Ovim stihovima "Prkosne pesme" Dobrice Erića, maturanti Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Zvečana, juče su poslednjeg dana škole poslali snažnu poruku i podršku okupljenim sunarodnicima koji protestuju u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. I ne odustaju od zahteva - povlačenje tzv. kosovske policije i nelegalno izabranih gradonačelnika iz opština na severu, puštanje na slobodu Radoša Petrovića i Dušana Brankovića koji su uhapšeni zbog navodnog napada na Kfor, iako su snimci pokazali da su privedeni pre početka sukoba.

U znak deeskalacije, pripadnici Kfora uklonili su deo bodljikave žice, postavljene ispred opštine u Zvečanu dan nakon sukoba. Pre toga, na tom mestu svršeni osnovci ponosno su istakli srpsku trobojku i šajkače, razvili transparent "Zvečan je večan" i zaigrali kolo sa roditeljima i ostalim sugrađanima. Oni su ukazali da nemaju detinjstvo

kao njihovi vršnjaci i da ne mogu da proslave maturu, jer je život u Zvečanu stao otkako su Kurtijevi specijalci i lažni gradonačelnici nasilno zauzeli ovu srpsku opštinu.

Prethodno su obišli i Crkvu Svetog Đorđa, odakle su krenuli pred opštinu. Jedan vojnik iz grčkog kontingenta Kfora, na molbu maturanata, potpisivao se na njihove majice.

Foto: Novosti

Školski pedagog srednje škole u Zvečanu Suzana Aleksić izrazila je zabrinutost zbog izazova prilikom organizacije maturskog ispita. Oni su sprečeni da koriste svoju zgradu, pa su primorani da koriste prostorije osnovne škole:

- Jako nam je teško da se organizujemo. Vidite kakva je situacija, nije nam dozvoljen pristup sa učenicima, nego dopuštaju da samo po jedan, eventualno dvoje od nas, uđe u školu i da iznesemo šta nam je potrebno.

Mirno okupljen narod, u jednom trenutku, pokušali su da isprovociraju pripadnici tzv.

kosovske policije koji su vozilom ušli među građane. Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira, nego da "dostavi hleb svojim kolegama u zgradi opštine".

Građani nisu dozvolili da vozilo napusti mesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici Kfora, a posle nekoliko minuta, Kfor je omogu- ćio da se policijsko vozilo pomeri prema zgradi opštine.

U Zvečanu su i juče vojnici međunarodne mirovne misije bili raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gradu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste i okupljenih Srba kako bi se izbeglo da tzv. kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i eventualno izazove incidenate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (105)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!