DETALJNA HRONOLOGIJA NAPADA NA SRBE U ZVEČANU: Predsednik Vučić otkrio kako se odvijala situacija

Novosti online

29. 05. 2023. u 21:05

POVODOM dešavanja na KiM i napada na Srbe u Zvečanu, predsednik Aleksandar Vučić vanredno se obratio javnosti.

ДЕТАЉНА ХРОНОЛОГИЈА НАПАДА НА СРБЕ У ЗВЕЧАНУ: Председник Вучић открио како се одвијала ситуација

Foto: D. Zečević

- Srbi na severu KiM u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan, Zubin potok i Leposavić  kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kojem su Srbi bili izloženi. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i Kurtijevi "gradonačelnici" koje je izabrao u svom toaletu ili u svom kabinetu, sve jedno je - rekao je on.

Predsednik kaže da je KFOR pustio Kurtijeve "gradonačelnike" da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih "štitili tobož od Srba", umesto da su uradili obrnuto.

- Ovaj lažni gradonačelnik još se nalazi u Opštini Leposavić. Najviše Srba se okupilo ispred opštine Zvečan, gde je KFOR ujutru propustio deo radnika do ulaza, gde su ih tzv. kosovski policajci dočekali suzavcem i oterali nasilno - kaže predsednik i dodaje:

- Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima, na koji je srpski narod okačio zastavu i ispisao četri slova S, ali Srbi nisu sprovodili nasilje. Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalcima a da KFOR može da ostane. Srbima nije smetao KFOR.

- Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume spske zahteve i da će ih preneti. KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi puste dva borbena vozila ROSU iza kordona KFOR, bliže opštini jer se njihovi, albanski policajci užasno plaše prisutnih Srba iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču ROSU i KFOR. Srbi na to nisu pristali i tada je KFOR krenuo u akciju. U prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić. Krenuli su da ih udaraju po mođunožju, po glavi, a teže povrede pretrpeo je Dragiša Milović koji je bio u prvom redu koji se u ovom trenutku nalazi u KBC Kosovska Mitrovica. Udarali su ih, šutirali, vukli. Simića su pokušali da uvuku u svoj krug sasvim. Srbi su ga jedva odvojili u poslednjem trenutku. Uradaju MIlovića, Rakića, počinju ad bavaju šok bombe po narodu koji ustaje, deo kreće da se sklanja, a deo prihvata borbu. Pesnicama, na do zuba naoružane pripadnike KFOR. Pripadnik ROSU sa Kalašnjikovim kleči na zemlji i ispaljuje više hitaca. 

BONUS VIDEO - HAOS NA KiM: Puca se na sve strane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati