"OVO ŠTO SE DEŠAVA NAKON TRAGEDIJE JE PRESEDAN": Brnabićeva podsetila na masovna ubistva nakon kojih nije bilo političkih progona (VIDEO)

Novosti online

19. 05. 2023. u 10:53

PREMIJERKA Ana Brnabić, podsećajući na masovna ubistva koja su se ranije dešavala u Srbiji, navela je da se nikada ranije nije desilo da neka politička stranka, organizacija ili politički lider za to optuži vlast.

ОВО ШТО СЕ ДЕШАВА НАКОН ТРАГЕДИЈЕ ЈЕ ПРЕСЕДАН: Брнабићева подсетила на масовна убиства након којих није било политичких прогона (ВИДЕО)

Foto: RTS Printskrin

- Kada kažete da nikad nije bilo gore, da kažemo i ovo – prošle godine je u okviru porodičnih i partnerskih odnosa, najviše žena, ubijeno, nastradalo 40 ljudi. Naravno, i to se koriste za politizaciju – eto kakva je ova vlast, eto kakvo je nasilje. Na kraju i direktnom optužbom sa N1 – decenija AV vlasti, kako je Aleksandar Vučić kriv za to. Godine 2012. su 64 osobe nastradale u porodičnom nasilju, 2011 - 48, 2010 - 43, 2009 - 51. Sve veće nego ovaj užasan broj. Ali recite mi svi vi zajedno koji protestujete protiv nasilja politički, reciti mi 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, kada je bilo više ubistava u porodičnim nasiljima, da li je postojala politička stranka, organizacija ili politički lider koji je za to optužio vlast? Da li se to ikada desilo? Nikada se to nije desilo! Zato što, prvo nije pristojno, drugo nije ljudski, treće to je revitalizacija zločina. Kriv je onaj ko je ubio. Ne mogu biti krivi ljudi koji glasaju za Aleksandra Vučića, ne može biti kriv Vučić, aman. Pa to se nikada nije dešavalo - rekla je Brnabićeva juče u Skupštini.

- Godine 2002. godine počinjeno je masovno ubistvo u Leskovcu sa sedam ubijenih, uglavnom mladi ljudi. Godine 2007. Jabukovac, devet ubijenih, 2013. Mala Ivanča, 13 ubijenih. Niko tada u Srbiji, nijedna partija, nijedan pokret, niko nije uperio prstom u bilo koga i rekao "vi političari ste krivi, vaša stranka je kriva". Niko nikad nigde pre ove tragedije. Toliko je to nenormalno, neljudski. Kako neko može da ubije nekog i vi da kažete „ti si kriv“ i da iskoristite to za političke proteste. To se nigde u svetu nije desilo i nikad pre u Srbiji. Ovo je jedan presedan i vi se zaista zapitate kako je moguće i kakva je poruka našem društvu. Da vi optužite jednog čoveka ili partiju, kako to radi deo opozicije. To je relativizacija, to je odlazak od rešenja, to znači da vas rešenje ne zanima, da vas pravi uzrok ne zanima, da vi samo želite da politizujete to, da napravite neki politički ćar. Kako je to uopšte ljudski moguće? Kako to nikada nisu uradili u Americi, Nemačkoj, Norveškoj, kako to opozicija nije uradila 2002. ili 2007? Zato što se to ne radi, zato što su to stvari gde se društvo ujedini u tuzi i kaže "dajte da vidimo šta dodatno možemo da uradimo". I to je dodatan problem koji mi danas imamo - kazala je premijerka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista