PREDSEDNICA LAŽNE DRŽAVE KOSOVO NA INAUGURACIJI MILATOVIĆA: Ne zna se hoće li Vučić ići

V.N.

16. 05. 2023. u 14:41

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić još nije odlučio da li će otići na inauguraciju svog crnogorskog kolege Jakova Milatovića, koja je zakazana za subotu u Podgorici. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", jedan od razloga za mogući ostanak šefa države kod kuće su i vesti da će ceremoniji u glavnom gradu Crne Gore prisustvovati i predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani.

ПРЕДСЕДНИЦА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО НА ИНАУГУРАЦИЈИ МИЛАТОВИЋА: Не зна се хоће ли Вучић ићи

Foto: Profimedia/Ilustracija

Podgorički dnevnik "Vijesti" danas je objavio da će među gostima u zdanju Narodne skupštine Crne Gore, osim Osmanijeve, sigurno biti hrvatski lider Zoran Milanović, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić i prvi čovek Albanije Bajram Begaj, kao i da se još čeka potvrda za dolazak Vučića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.

Najavljujući svečanost na kojoj će preuzeti dužnost od Mila Đukanovića, koji je posle tri decenije otišao u političku penziju, Milatović je svemu pokušao da ugradi prizvuk agende "Otvorenog Balkana", iako zvanična Podgorica nije pristupila toj inicijativi:

- Svi predsednici zemalja regiona su pozvani i u duhu jedne politike dobrosusedskih odnosa koju Crna Gora želi da ima sa svim svojim susedima. Mislim da bi i njihov dolazak upravo bio dobra poruka i Evropskoj uniji i široj međunarodnoj zajednici o saradnji unutar regiona.

Koliko u ispisivanju pozivnice predsednici lažne države ima dobrih namera prema Beogradu - opšte je poznato i svodi se na kontinuitet politike iz epohe Đukanovića koja vrvi od antisrpskih poteza. Uostalom, i sam Milatović je, čim je ispio pobednički šampanjac posle drugog kruga predsedničkih izbora, nagovestio da se neće menjati spoljnopolitički kurs, odnosno da je za njega "Kosovo završena priča".

U međuvremenu je zvanična Podgorica zadala još jedan udarac ispod pojasa Beogradu. Naime, delegacija Crne Gore nedavno je na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope glasala za to da se aplikacija tzv. Kosova za članstvo u ovoj organizaciji uvrsti u dnevni red.

Inače, Osmanijeva je poslednji put boravila u zvaničnoj poseti Crnoj Gori 7. i 8. februara ove godine. Tada je ocenila "da je Srbija jedina država regiona koja ne želi dobre međususedske odnose s Kosovom", kao i da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari tzv. Kosova".

- Crna Gora i Kosovo su nezavisne suverene države, miroljubive i kao takve će nastaviti da postoje u večnosti, rekla je Osmanijeva tada posle sastanka sa Đukanovićem, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević javno se pobunio zbog toga što je Podgorica bila okićena zastavama lažne države:

- Ovako su neki sa zastavama i cvećem dočekali Talijane 1941. kao Dritan i Milo što danas unerediše Podgoricu zbog Vjose Osmani - napisao je Knežević na Tviteru predloživši da bi mogli da se sretnu u Žutoj kući, jer bi tamo bili "svoji na svome i nema nijednog Srbina da im smeta"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili