PRIŠTINA RASPIRUJE BESTIDNU TEZU: Pucaju u Srbe, a od Beograda prave agresora

D.M.S. - M.St.

12. 04. 2023. u 13:00

VUČIĆ je duboko vezan za ruskog predsednika Vladimira Putina. Srbija namerava da zauzme teritoriju Kosova, kao što je to uradila Rusija sa Krimom. Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan kao Putinov za Krim. Srpske paravojne snage i kriminalne organizacije pomažu u podsticanju nasilja na severu Kosova, a Rusija uvozi oružje i vojne uniforme. Srbija je otvoreno podržavala ove grupe na severu Kosova i činila zločine, uključujući i zločine nad Srbima koji žive na severu.

ПРИШТИНА РАСПИРУЈЕ БЕСТИДНУ ТЕЗУ: Пуцају у Србе, а од Београда праве агресора

Foto: AP

Ovakvom "paničnom" izjavom predsednica lažne države Kosovo Vljosa Osmani pokušava da ubedi Zapad da reaguje i aktivnije podrži Prištinu, upozoravajući pritom na najcrnji scenario - sukob na Balkanu koji bi dodatno destabilizovao ionako krhku Evropu. Ona zato glavne centre moći opominje da je "mir na Zapadnom Balkanu usko povezan sa mirom u Londonu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu, Berlinu".

U ulogu "svetskog mirotvorca" Osmanijeva se uživela baš u danu kada su lekari procenili da će Milan Jovanović, taksista, otac troje dece, na kojeg su preksinoć pucali pripadnici specijalne jedinice ROSU, posle operacija ostati na intenzivnoj nezi.

Prištinska vlast, koja naše sunarodnike u južnoj pokrajini konstantno drži na nišanu, za to vreme pokušava da od sebe napravi žrtvu svetskih razmera. Uz to, prave se nevešti - jer Srbija nije niti jednom stopom kročila na tuđu teritoriju, već brani svoje međunarodno priznate granice i integritet.

Perfidnim planom - predstaviti Beograd kao "agresorsku" Moskvu, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao "malog Putina", lažna država računa da će jednim udarcem uspeti ostvariti višestruku korist:

  • Stalnim upozorenjima da je Beograd fitilj koji može da zapali region, usmerili bi pažnju Evrope samo na poteze naše strane
  • Priština bi, kao "nezaštićeno čedo", mogla da se prikači na model koji se uveliko kroji za Ukrajinu i koji garantuje prečice u evropskim integracijama
  • Tvrdnja da su zdušno stali na stranu "prava i pravde", bila bi im argument da zatraže mesta u svim međunarodnim organizacijama u koje mogu da se učlane, a da ih pritom ne koče Rusija i Kina
  • Skrenuli bi pažnju sa obaveza kojih su se prihvatili po važećim sporazumima, a uporno ih odbijaju, među kojima je ključna formiranje Zajednice srpskih opština
  • Nastavili bi sa raspoređivanjem specijalnih policijskih i snaga tzv. KBS po severu pokrajine
  • Pljačkanjem, hapšenjem i pucanjem izazvati Srbe sa KiM da reaguju na teror, čime bi krivicu za tenzije i nesprovođenje sporazuma prebacili na naš narod i rukovodstvo u Beogradu

Zastrašivanje naših sunarodnika, inače, metod je koji je Priština dosad dobro razradila, a naročito od dolaska Aljbina Kurtija na čelo vlade tzv. Kosova. Samo od početka ove godine zabeleženo je 38 etnički motivisanih napada, a na listi su pljačke kuća, crkava, manastirskih kancelarija, zatim fizički napadi i pucnjava. Čak 11 puta tokom januara, februara, marta i za prvih deset dana aprila u Srbe je ispaljen metak ili su na njih fizički nasrnuli albanski ekstremisti. U proseku to izgleda ovako: svaki treći dan zabeleži se ozbiljniji incident, a svaki deseti dan kuršum poleti ka nekome od naših sunarodnika.

Bivši oficir KOS Ljuban Karan objašnjava, za "Novosti", da metode kojima se Prištine služi treba da izgledaju spontano, a veoma su planirane kako bi se isprovocirali Srbi da povuku prvi potez i da ih proglase nasilnicima.

- Kurti sve vreme ima na umu varijantu B za rešavanje problema Kosova i Metohije i da, jednostavno, nasiljem lukavo sve sredi, a da im nezavisnost na tacni serviraju upravo oni koji su im doneli lažnu državu. Zato oni ne prekidaju s nasiljem, i sve češće se koriste provokacije uz upotrebu oružja. Ova poslednja pucnjava samo se, srećom, tako završila. Njihova namera je bila da Jovanović bude ubijen. Priština zasad ima dozvolu da provocira, ali ne da krene u oružani napad.

I posle svega Osmanijeva, koja tobož bije bitku protiv ruskog uticaja i navodno strepi za mir i bezbednost, otkriva da žali što u evropskom planu nema eksplicitnog priznavanja lažne države. I za to traži pomoć mentora:

- Srbija mora da shvati da je Kosovo kao nezavisna suverena država realnost koja će postojati zauvek. Dakle, što pre i što više naši partneri to kažu i jasno stave do znanja Srbiji, to bolje za nju, bolje za region i, naravno, za naše odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)