NEMA KRAJA SKANDALIMA: Basta se pred misijom MMF žalio što Vučić ne uvodi sankcije Rusiji, premijerka čeka objašnjenje od Dačića

Novosti online

08. 04. 2023. u 12:31

JA sam Rade Basta, ministar privrede i zalažem se za uvođenje sankcija Ruskoj federaciji. Poštujem predsednika Aleksandra Vučića, ali zaista ne razumem zbog čega on to sprečava.

НЕМА КРАЈА СКАНДАЛИМА: Баста се пред мисијом ММФ жалио што Вучић не уводи санкције Русији, премијерка чека објашњење од Дачића

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Seriji svojih solo izleta kad je reč o spoljnoj politici Srbije ministar sa kvote SPS dodao je i ovaj nušićevski, koji se prema dobro obaveštenim izvorima "Novosti", zbio pre tri dana tokom sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Gaf bez presedana Basta je svojim gostima priredio već na početku njihovog razgovora, i kako prenose naši izvori, bukvalno ih je prenerazio ovaj  nediplomatski i neukusni nastup.

Novi skandal u režiji funkcionera Jedinstvene Srbije, koji se mesecima ponaša kao slobodni strelac u Nemanjinoj 11 zalažući se javno za embargo protiv Moskve,  uprkos zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost koji decidno to odbijaju, mogao bi vrlo brzo da dobije epilog. Jer, kako saznajemo, premijerka Ana Brnabić spremna je da sve ovo raspravi sa prvim potpredsednikom vlade i liderom socijlalista Ivicom Dačićem čim se on vrati sa azijske turneje.

- Premijerka će nedvosmisleno tražiti odgovor od Dačića šta misli da preduzme protiv ministra kojeg je delegirala njegova stranka, a koji kontinuirano u javnosti iznosi stavove suprotne zvaničnoj državnoj politici. Vreme je da se konačno izjasne da li su za to da Basta ostane i dalje član kabineta - prenose sagovornici "Novosti" iz Vlade.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Jadranka Ilić

 

Prema našim informacijama, u zavisnosti od Dačićevog odgovora premijerka će preduzimati dalje korake, a s obzirom na to da je Basta već "nagomilao faulove" nije isključeno i da se razmotri njegovo dalje učešće u izvršnoj vlasti.

Podsetimo, ministar privrede je javno pozvao na uvođenje sankcija Ruskoj federaciji tražeći da se o tome glasa na vladi. Od tada je praktično u permanentnom ratu sa Kremljom, prikazujući se istovremeno kao veliki evropejac i pobornik puta u NATO.

To nije prošlo bez reakcija Moskve, koja se oglasila preko portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove:

- Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se suprotstavi Rusiji. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar oštro izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju - kazala je Zaharova.

Potom je Basta nastavio svoju agendu. Na svom instagram profilu javno je upitao ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocana Harčenka zašto je njegova zemlja 1992. glasala za uvođenje sankcija Srbiji. Objavu su pratile dve fotografije - prva sa glasanja u UN, a druga na kojoj su građani Srbije u redovima za hleb.

Usledio je odgovor diplomatskog predstavnika Rusije:

- U Moskvi se tada neposredno nakon prelaska na politički pluralizam i tržišnu ekonomiju, verovalo Zapadu, te iskreno računalo da ćemo zajedno raditi na izgradnji sveta bez linija podela i sukoba. 

Naveo je i da je tačka bez povratka u razumevanju istinitih ciljeva Vašingtona i njime predvođenih evropskih saveznika umnogome postao 24. Mart 1999. "kada su natovci, zaobilazeći SB UN, verolomno započeli varvarsku agresiju protiv Jugoslavije, koja je rezultirala pogibijom oko 2.000 civila, uništenjem infrastrukture i industrije zemlje".

Bez reakcije nije ostao i onaj koga Basta "poštuje, ali ne može da ga  razume".

- Ako budemo planirali da menjamo politiku, obavestiću vas ja, a ne Basta. Mi ne puštamo probne balone. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa i gospodin Basta, ali red je da se to prvo iznese na Vladi koja je kolektivni organ - kazao je predsednik Vučić koji je pre dva dana primetio i da "Basta voli da ga vole, ali ne u narodu, nego ti za koje misli da su najjači na svetu".

Nedavni susret sa ukrajinskim poslanicima, Basta je začinio i instagram hvalisanjem svog telefonskog razgovora sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, gde se on nudi kao neka vrsta pregovarača i mirotvorca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (258)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave