MAPA SEDAM OPERATIVNIH ZONA tzv. OVK: Tužilac detaljno objasnio kako je nastala zločinačka organizacija - "Raketama na srpsku policiju"

S.S.R.

03. 04. 2023. u 11:40

U SPECIJALIZOVANOM sudu za zločine na Kosovu i Metohiji u devet časova je počelo suđenje bivšim vođama tzv. Oslobodilačke vojske Kosova OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Redžepu Selimiju i Jakupu Krasnićiju.

МАПА СЕДАМ ОПЕРАТИВНИХ ЗОНА тзв. ОВК: Тужилац детаљно објаснио како је настала злочиначка организација - Ракетама на српску полицију

Foto: Printscreen

Oni su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora na Kosovu i Metohiji i na dva mesta na severu Albanije nad najmanje 407 pritvorenika, među kojima su bili Srbi, Romi i "nelojalni Albanci", od kojih je najmanje 102 ubijeno.

Tužilac objasnio kako  je nastala OVK

- OVK je izrastao iz pokreta LPK koji je smatrao da samo silom može da se ostvari sloboda, što je bilo suprotno stavu Ibrahima Rugove koji je smatrao da se treba nenasilno suprostaviti srpskoj državi. Zatim su krenuli napadi na srpsku policiju sporadično. Veselji je rekao da su imali operativni štab i u njemu su bila sva četvorica. Kontakte su, prema rečima Seljimija, imali sa inostranstvom oko nabavke oružja. 1997. godine OVK je povela napad na 12 srpskih stanica sa raketama i njega je izveo Seljimi. Srpska policija je odgovorila akcijom, te je od 5. do 7. marta 1998. napala imanje Adema Jašarija i ubili su njega i članove porodice. To je izazvalo veliki odziv Albanaca da se priključe OVK - objasnilo je Tužilaštvo.

Bilo je sedam operativnih zona - Drenica, prvi komandant je bio Sulejman Selimi, Paštrik (ovde se nalazio najveći broj zatvora), Metohija (Dukađin) kojom je rukovodio Ramuš Haradinaj, Lab, Nerodimlje, Šalja i Karadak.

Foto: Printscreen

Tužilac je čitao i imena ljudi koji su takođe deo udruženog zločinačkog poduhvata Sabit Geci, Džem Gaši, Sujejman Selimi, Ekrem Redža, Rustem Mustafa, Šukri Buja...

Na planini Beriša bio je štab i prikazan je snimak nekadašnjeg pripadnika OVK. Fatmira Ljimaja koji objašnjava da su odatle delovali.

Foto: Printscreen

Prikazan je i snimak Tačija gde govorio da su on i Veselji kontaktirali vojno sposobna lica iz dijaspore. Zatim su oni poslati u sve operativne zone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna