ODLIČNA SARADNJA U "OTVORENOM BALKANU": Sastanak predsedika parlmenenta Vladimira Orlića i premijera Severne Makedonije

Novosti online

31. 03. 2023. u 16:26

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

ОДЛИЧНА САРАДЊА У ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ: Састанак председика парлменента Владимира Орлића и премијера Северне Македоније

parlament

Sagovornici su se složili da su odnosi dve zemlje i dva naroda najbolji u savremenoj istoriji, te da ih potvrđuje odlična saradnja kako na bilateralnom planu, tako i u okviru regionalnih inicijativa poput „Otvorenog Balkana“. Tokom sastanka je bilo reči o konkretnim koracima za unapređenje saradnje u okviru pomenute inicijative, te dodatnim koristima za građane Srbije i Severne Makedonije.

Dr Orlić i Kovačevski su istakli da je strateški cilj dve države članstvo u EU, te naglasili da će se međusobna podrška po ovom pitanju nastaviti i u budućnosti. Predsednik NS RS je zahvalio Severnoj Makedoniji jer je bila domaćin važnog sastanka koji je, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan u Ohridu.

- Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, stabilnosti i dijaloga, kao jedinog načina da se dođe do održivog i kvalitetnog rešenja. Ujedno, sprovodeći na svim nivoima državnu politiku predsednika Republike Aleksandra Vučića, ostajemo posvećeni i zajedničkoj budućnosti i saradnji sa svima, na nedvosmislenu korist naših građana - rekao je dr Orlić.

Kovačevski je poručio da se nada normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, te pozdravio vizionarski i hrabar pristup predsednika Vučića dijalogu. Naglasio je da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja, kao i da je pouzdano partnerstvo i snažno prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije primer svima u regionu.

Tokom sastanka je izražena spremnost za dalje povezivanje parlamenata na svim nivoima, kao i za intenziviranje saradnje u oblastima infrastrukture, energetike i ekonomije, u kojoj dve zemlje već beleže rekordne rezultate. Dr Orlić je poručio da je NS RS spremna da doprinese snaženju sveukupne saradnje ratifikacijom tri važna sporazuma, koji su potpisani tokom posete Kovačevskog Beogradu. Takođe, poručio je da je Zakon o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu ušao u supštinsku proceduru, te da će se uskoro naći na dnevnom redu.

Sastanku sa premijerom Severne Makedonije prisustvovale su i potpredsednice Narodne skupštine Sandra Božić, Snežana Paunović i Elvira Kovač, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Severnom Makedonijom i zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković, član PGP sa R. Severnom Makedonijom i predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić, kao i predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Uglješa Marković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BILO IM JE ŽAO DA ME MALTRETIRAJU Kolja o hendikepu: Gledam na to kao na prednost