VUČIĆ: Srbija će učiniti sve da sačuva mir u zemlji i regionu

Tanjug

21. 03. 2023. u 13:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija učiniti sve, uz podršku svojih partnera, da sačuva mir u zemlji i regionu.

ВУЧИЋ: Србија ће учинити све да сачува мир у земљи и региону

Foto: Tanjug

Posle sastanka sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem i učešća na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, Vučić je rekao da je zahvalan Tajaniju što dobro razume situaciju u regionu i što se njegova zemlja sve više angažuje.

- Srbija je uvek želela značajnije prisustvo Italije u razgovorima o budućnosti regiona i zato je one noći, na Svetog Jovana, 20. januara, kada su u Beogradu bili strani izaslanici, sa njima je bio je i Frančesko Tajo, kao izaslanik italijanske vlade. To je bio znak da će Italija imati značajniju ulogu u rešavanju konfliktnih situacija na Zapadnom Balkanu - poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija i Italija ne dele isto mišljenje po pitanju Kosova, jer je to za Italiju nezavisna država, dok za nas nije, ali, kaže, naše je da razgovaramo i sarađujemo.

- Ja sam sa Antoniom razgovarao i u teškim vremenima kada smo imali krize. Nikada mu nije bilo teško da razgovara, ni kada smo imali krizu na barikadama, za šta nisu krivi oni na barikadama jer su ih naterali da tako moraju da se organizuju, do mnogih drugih kriza - istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da je za Srbiju, zbog Ukrajine, višestruko teška pozicija.

- Uspeli smo da sačuvamo mir, a od 24. februara, čak i u italijanskoj štampi, koja nije uvek neprijateljski nastrojana prema Srbiji - navodi Vučić - pisalo je kako se samo čeka dan kada će Srbija, po ruskom nalogu napasti BiH, Prištinu ili nekog u regionu i naravno da se to nikada nije dogodilo. To su bili samo trikovi da se nanese šteta imidžu Srbije. Danas je svima jasno da su to neistine i da se Srbija trudi na sve načina da sačuva i sve druge i sebe od bilo kakvog stradanja i da na pametan način rešavamo svoje probleme.

Što se nas tiče, kaže, mi bismo voleli da rat u Ukrajini stane ovog sekunda, ali da zna da svi na Zapadu govore ko će da pobedi, a ko da izgubi.

- Mene i narod u Srbiji ne zanima ko će da pobedi, već kada će mir, koji izgleda niko ne želi. Danas niko ne sme da izgovori nekada najpopularniju reč 'mir' da negde ne bi dobio političke ćuške. Nismo mi ovde da bi bio mir, već da bi se pobedila suprotna strana. Što se Srbije tiče, mi želimo mir, Srbija se nada miru i to će i nama, ovde, doneti ogromno olakšanje - zaključio je Vučić.

Tajani je naglasio da Italija želi da bude protagonista na Zapadnom Balkanu zato što smatra da su ove zemlje privilegovani saradnici i strateški partneri.

Ističe da je Srbija velika zemlja koja ima veliku tradiciju i vredno prijateljstvo sa Italijom i zaista može da ima odlučujuću ulogu, zajedno sa Italijom, da bi se garantovala stabilnost na jednom području.

- Što više bude stabilnosti, manje će biti migracija, više će biti ekonomskog razvoja i što bude više mira, više ćemo moći da stvorimo mir i blagostanje i više ćemo moći da stvorimo mogućnosti da rešavamo ratne sukob koji su bili prisutni na ovoj teritoriji - poručio je Tajani.

Dodao je da Italija dobro poznaje ovo područje, jer se njeni vojnici nalaze na administrativnom prelazu Srbije i KiM i bave se mirovnom misijom.

- Upravo su štitili hrišćanske, srpske manastire dugi niz godina od mogućih napada. Naši vojnici su i u BiH takođe su u mirovnoj misiji i one prvenstveno donose mir i dijalog. Agenti finansijske policije prisutni su u Albaniji. Dakle, reč je o prisustvu u svim zemljama regiona i budućnost ovog prostora zove se Evropa - rekao je Tajani.

On je zahvalio Vučiću što je imao odlučujuću ulugu u očuvanju mira u regionu i dodao da njih dvojica stalno razgovaraju.              

- Uvek sam ga molio da ne donosi jednostrane odluke i njegov odgovor je uvek bio izrazito pozitivan. Pokazao se kao čovek mira, koji uvek želi da pronađe pozitivno rešenje u interesu svoje zemlje ali i u interesu stabilnosti jedne regije koja ima potrebu za mirom, rastom i razvojem - zaključio je Tajani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (281)

PROVERITE PO FIOKAMA: Ako imate ove telefone možete zaraditi hiljade evra