ISTRAŽIVANJE CRTE O UČEŠĆU GRAĐANA U DEMOKRATSKIM PROCESIMA TOKOM 2022. POKAZALO: Svakog drugog zanima dijalog sa Prištinom

M.St.

08. 03. 2023. u 10:00

SVAKOG drugog građanina Srbije zanima tok pregovora između Beograda i Prištine i ovo je jedina tema koja je u fokusu većine.

ИСТРАЖИВАЊЕ ЦРТЕ О УЧЕШЋУ ГРАЂАНА У ДЕМОКРАТСКИМ ПРОЦЕСИМА ТОКОМ 2022. ПОКАЗАЛО: Сваког другог занима дијалог са Приштином

Foto D. Milovanović

Kosovo je zauzelo "tron" na listi problema sa kojima se suočava naša zemlja, čak ispred inflacije.Ovo je pokazalo istraživanje "Crte" koje se bavi "stavovima građana o učešću u demokratskim procesima tokom 2022. godine". Prema podacima ovog ispitivanja javnog mnjenja, zainteresovanost za dijalog između zvaničnog Beograda i prištinskih insitutucija, u poslednje tri godine je u blagom porastu. U 2020. godini, 44 odsto se izjasnilo da pokazuje interesovanje za dijalog, dok je tokom prošle godine isti stav zauzelo 50 odsto njih.

- Ovakav nalaze ne čudi, s obzirom na to da je tema Kosova ponovo aktuelizovana u medijima tokom 2022. - navodi se u zaključcima istraživanja "Crte".

Sledeća tema, koja je zauzela drugo mesto na anketnom listiću, je rad lokalne samouprave, za koji se interesuje četiri od deset građana. Trećini je važan rad Narodne skupštine, a četvrtini su značajni pregovori sa Evropskom unijom.

Istraživanje je pokazalo da je zainteresovanost za EU poslednje tri godine na relativno niskom, ali stabilnom nivou. Tri od deset građana, odnosno između 28 i 31 odsto zanima se za evropske integracije. Najmanje su zainteresovani za programe i rad političkih partija. Kada je reč o vanrednim izborima, većina ispitanika smatra da izbore ne bi trebalo održati pre zakonom predviđenog roka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!