SMIT JE UNIŠTIO REPUTACIJU HAGA: Tačijev tužilac na meti Grenela

Novosti Onlajn

05. 03. 2023. u 15:56

BIVŠI američki izaslanik za Kosovo i Metohiju Ričard Grenel izneo je optužbe na račun Džeka Smita, bivšeg šefa Specijalizovanog tužilaštva za zločine OVK sa sedištem u Hagu.

СМИТ ЈЕ УНИШТИО РЕПУТАЦИЈУ ХАГА: Тачијев тужилац на мети Гренела

Foto: Tanjug

Grenel je rekao da bi mediji trebalo da se pozabave Smitovim gonjenjem Tačija.

- Tači je i dalje u zatvoru, a Smitova optužnica je puna laži. Lažni svedoci sada imaju sumanute optužbe kao deo Džekove taktike. On je uništio reputaciju Haga - naveo je Grenel na Tviteru.

Glavni tužilac Džek Smit predlog optužnice protiv Tačija i drugih vođa OVK, podneo je 24. aprila 2020.godine.

Optužnica je utemeljena na izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, o zločinima OVK na "Kosovu" i u Albaniji, 1998-2000.

U tom izveštaju iz 2011. godine, Marti je Tačija označio kao vođu Dreničke grupe OVK koja je u improvizovanim logorima u Albaniji pod nehumanim uslovima držala, mučila i ubijala zarobljene Srbe, kao i Albance i Rome koje je smatrala nelojalnima.

Marti je u izveštaju naveo pouzdana saznanja da su nekim od zarobljenih Srba u Albaniji posthumno bili vađeni organi koji su potom na crnom tržištu prodavani za transplantaciju.

Smit je inače sada specijalni tužilac Ministarstva pravde SAD koji istražuje Donalda Trampa zbog uticaja bivšeg predsednika na nerede na Kapitolu 6. februara 2021. godine, dok je novi šef tužilaštva za zločine OVK Aleks Vajting od novembra 2022. godine.

Podsećamo, nedavno su objavljena imena 102 mučki ubijena, za šta se pred Specijalnim sudom u Hagu terete nekadašnji lideri OVK Hašim Tači, Redžep Seljimi, Kadri Veselji i Jakup Krasnići. Na spisku je i 13 od 15 stradalih Kostića - porodice čije su članove pripadnici terorističke organizacije na KiM redom likvidirali.

- Prvo su kidnapovali Jugoslava, koji je krenuo na posao 10. jula 1998. godine. Radio je kao noćni čuvar, a na radnom mestu, u portirskoj kućici, rođaci koji su krenuli u potragu za njim pronašli su ranac sa stvarima i ostatke hrane koju nije stigao da pojede. Zatim su oteli i njegovog brata Saška, desetak dana kasnije. Anđelko je ubijen na kućnom pragu, u noći između 17. i 18. jula iste godine. Njegovu sahranu, naoružani do zuba, nadgledali su pripadnici OVK, a posle nje su kidnapovali Anđelkovog sina Živka. Ukupno 15 muškaraca iz porodice Kostić je stradalo, među njima i moja dva rođena brata Todor i Lazar, ali i moja braća od stričeva. To su najcrnji dani mog života. Od tada imam samo njihove fotografije i uspomene - nabraja Olgica Kostić Božanić.

BONUS VIDEO: OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA - Srbi kod Leposavića odlučni u nameri da odbrane svoje

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!