VJT: Zamenica Savović telefonom snimala razgovor sa Stefanovićem

Novosti online

26. 02. 2023. u 18:55

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu izražava žaljenje što se u javnosti izmena godišnjeg rasporeda poslova sa ciljem unapređenja efikasnosti rada iskorišćava u političke svrhe i za lične interese.

ВЈТ: Заменица Савовић телефоном снимала разговор са Стефановићем

FOTO: Arhiva novosti

- Zbog toga je u drugom planu ostala uspešna realizacija velikog i važnog predmeta "EPS", u kojem je uhapšeno šest osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga. 

Takođe je u javnosti namerno ili iz neznanja zaboravljena činjenica da u sistemu monokratskog uređenja javnog tužilaštva odluku o realizaciji, koja u većini slučajeva podrazumeva i hapšenje osumnjičenih, u svakom predmetu donosi javni tužilac, kao i u većini država EU, SAD, itd. 

Predmeti po kojima se postupa su predmeti javno tužilatva, a ne pojedinih zamenika, koji su samo "obrađivači predmeta", te je nejasno zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojij su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to "njen predmet", kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine.

Moramo da ukažemo da su netačni njeni navodi da je u petak 24. februara imala neprijatan razgovor u kabinetu sa Višim javnim tužiocem u Beogradu Nenadom Stefanovićem, kome su prisustvovali i prvi zamenik za opšti kriminal i sekretar Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zamenica Savović je u kabinet tužioca ušla sa mobilnim telefonom, kako bi snimala razgovor, a nakon 7 minuta razgovora, samoinicijativno je prekinula snimanje, smatrajući da ni na koji način nije ugrožena.

Tom prilikom postavljeno joj je pitanje da li je ikada iko vršio bilo kakav pritisak na nju u pogledu bilo kog predmeta u kome je postupala, uključujući i predmet EPS, na šta je odgovorila da nije.

Viši javni tužilac Stefanović joj je postavio pitanje da li je ikada imala bilo kakav pritisak zbog njenih izjava u javnosti, kao saradnik CEPRIS-a, ili član Udruženja javnih tužilaca , odgovor je takođe bio negativan. 

Zamenica javnog tužioca upitana je i da li smatra da je rad u Odeljenju za opšti kriminal degradacija u njenoj karijeri, na šta je odgovorila da nije. 

Na pitanje da li joj je poznato da je neki zamenik javnog tužioca iz opšteg kriminala imao želju da pređe u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, rekla je da ne poznaje takvog tužioca.

Potvrdila je i da joj je poznata činjenica da bi skoro svi zamenici javnog tužioca prešli iz Poosebnog odeljenja u Odeljenje za opšti kriminal.

Zamenica javnog tužioca je takođe upitana zašto je utvrdila u svom nacrtu naredbe o sprovođenju istrage samo pribavljenu korist za osumnjičene u iznosu od oko 433.000 evra, a ne i da je pričinjena šteta od oko 7.500.000 miliona dolara JP EPS, kao što je to utvrđeno u donetoj naredbi o sprovođenju istrage koju je potpisao prvi zamenik za borbu protiv korpucije Brankica Marić.     Bojana Savović je odgovorila da smatra da je to stvar tumačenja dokaza.

Na istom sastanku je rekla da sa Višim javnim tužiocem Nenadom Stefanovićem nikada nije imala problem i da je, citiramo: "nikada nije ni popreko pogledao".

Takođe je upozorena da nema saglasnost na objavljivanje snimnjenog razgovora, ali da tužilac nema ništa protiv toga da se razgovor snima - navodi se u saopštenju VJT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)