KURTIJU CRVENI KARTON OD AMERIKE: Vašington na pragu da izgubi živce zbog poslednjeg nastupa premijera tzv. Kosova u skupštini

D. MILINKOVIĆ

15. 02. 2023. u 07:00

PREMIJERU privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju neformalnim diplomatskim kanalima poslata je oštra poruka da je zvanični Vašington na granici da potpuno izgubi strpljenje zbog odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština.

КУРТИЈУ ЦРВЕНИ КАРТОН ОД АМЕРИКЕ: Вашингтон на прагу да изгуби живце због последњег наступа премијера тзв. Косова у скупштини

Šole jasno rekao šta očekuje od Kurtija, Foto Tviter

Kap koja je "prelila čašu" je Kurtijev nastup u parlamentu u ponedeljak, kada je na sednici o dijalogu sa Beogradom ponovio šest uslova koje je izneo za ZSO, od kojih je jedan da će Zajednicu formirati tek posle sporazuma o međusobnom priznavanju.

Kurti je bacio još jednu rukavicu u lice Vašingtonu, ali i Briselu, pa je poslanicima preneo da je zapadnim zvaničnicima rekao da nema "ni nastavka dijaloga koji za konačni dogovor nema međusobno priznavanje". U pojedinim krugovima upozorenje poslato Kurtiju iz SAD tumači se kao "poslednja opomena pred isključenje", jer su Amerikanci izneli svoj čvrst stav o redosledu koraka - prvo ZSO, onda razgovori o francusko-nemačkom planu za KiM.

D. Zečević

BORBA Srbi ne odustaju od ZSO

Iako Kurti za svoje poteze ohrabrenje i dalje dobija u Londonu, ali i u Berlinu, po mnogima "ključ" drži upravo Vašington, koji je u deblokadu dijaloga Beograda i Prištine uložio svoj politički kredibilitet i autoritet.

Upravo na to ukazuje bivši diplomata Zoran Milivojević, koji Kurtijev nastup u prištinskoj skupštini, za "Novosti, ovako objašnjava:

- Kurti ne odustaje od svoje politike negiranja ZSO, na kojoj je i došao na vlast, i na ovaj način otklanja unutrašnje pritiske. Njegova politička pozicija i većina za vlast koju ima zasniva se na tom tvrdom stavu oko odnosa sa Beogradom i da je samo priznavanje uslov za bilo koji dijalog i bilo šta u budućnosti. Takođe, sigurno je da za to ima i podršku spolja iz pojedinih zapadnih centara, jer, u suprotnom, ne bi mogao ovako da se ponaša. A to što je načelno prihvatio evropski plan za KiM je pokušaj da na neki način kontroliše odnose sa zapadnim partnerima i izbegne štetu. Prihvatanje tog dokumenta je nešto što odgovara nekim evropskim centrima i tako on održava balans.

Milivojević kaže da su sada Amerikanci i na probi i na potezu. Njihovo zalaganje za ZSO i pritisak na Kurtija bi morao da se još jače manifestuje nekim konkretnim potezima, posle njegovog upornog dobijanja da formira ZSO. Kurtiju je već zaprećeno političkom izolacijom, pa i gubitkom vlasti, odnosno poručeno mu je da će "ZSO biti formirana sa njim ili bez njega".

RISTUČA SA VERSKIM LIDERIMA

KOMANDANT NATO snaga, general-major Mikele Ristuča sastao se juče, u komandi ove misije u Prištini, sa verskim liderima na Kosovu i Metohiji, episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, katoličkim biskupom Dodom Gergijem i muftijom Naimom Trnavom. Kako se navodi na fejsbuk-stranici Kfora, ovaj sastanak je bio važan događaj na kojem su učestvovali predstavnci različitih religija za istim stolom kako bi našli zajedničke tačke gledišta, kao i da se osigura međureligijski dijalog i promoviše uloga verskih lidera u jačanju mira. Ristuča je takođe naglasio posvećenost očuvanju mira, saradnje i napretka za sve ljude koji žive na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)