SRBIMA KRADU NJIVE I ZBOG RUDE: Meštani Leposavića nastavili sa protestima posle usvajanja još dve odluke o eksproprijaciji (VIDEO)

D. ZEČEVIĆ

03. 02. 2023. u 21:05

PRIŠTINA ne odustaje od otimačine: donete su još dve nove odluke o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije, na više lokacija u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

СРБИМА КРАДУ ЊИВЕ И ЗБОГ РУДЕ: Мештани Лепосавића наставили са протестима после усвајања још две одлуке о експропријацији (ВИДЕО)

Naši sunarodnici rešeni da odbrane svoja imanja, Foto D. Zečević

Osim uzimanja zemljišta za izgradnju policijskih baza, koje nazivaju infrastrukturnim objektima od javnog značaja, meštani sumnjaju da se vlada Aljbina Kurtija nameračila na više parcela, na kojima se planira ispitivanje za eksploataciju određenih ruda, odnosno laporca za proizvodnju cementa.

Za to vreme meštani Drena i ostalih zaselaka u opštini Leposavić i danas su, treći dan zaredom, protestovali protiv odluke prištinskih vlasti da uzurpiraju oko 80 hektara njihovog imanja na tom području, gde se planira izgradnja nove baze tzv. pogranične kosovske policije. Radovi su obustavljeni još u sredu po podne, kada je započet protest, a okupljeni na putu pokraj magistrale koja iz pravca Leposavića vodi ka Jarinju potpisuju peticiju kojom traže poništavanje odluke Prištine i kojom pozivaju da se spreči otimanje zemljišta.

- Moji preci su živeli ovde, a i ja sam ovde osnovao porodicu. Ne želimo da nam bilo ko sa strane otima imanje, preorava grobove, ruši crkvu za koju se pretpostavlja da je još iz rimskog perioda - rekao nam je tridesetogodišnji mladić iz Drena, koji je sa komšijama još jednu noć proveo na protestu.

Meštani Drena su se tokom noći smenjivali na "straži" na putu koji vodi ka parcelama gde su kosovske vlasti planirale gradnju nove baze, a što im je potvrdio i predstavnik tzv. kosovske policije pokazavši projekat. Njima su jutros podršku pružili i žitelji okolnih sela iz opštine Leposavić.

- Šta će kosovskoj policiji na našem području baza tzv. pogranične policije? Svesni smo da njima ne znači ništa ni naše groblje, na kojem spomenici datiraju još iz 1898. godine, niti naša crkva, ali nama je to prošlost, sadašnjost i budućnost jer želimo da živimo ovde. U selu je veći broj mladih bračnih parova, u školi koja je jedna od lepših na području opštine ima 50 đaka, a kosovski specijalci sa dugim cevima se šetaju i plaše našu decu. Ipak, nisu nas uplašili i branićemo svoju imovinu makar i po cenu života - kazao nam je mladić Nikola Obradović.

Mirko Ivanović (45), bivši pripadnik kosovske policije, koji u selu živi sa roditeljima, suprugom i dvoje dece, kaže da se pripadnici kosovske policije slobodno šetaju po Leposaviću, da sede po kafićima, a da je on, dok je radio u ovoj službi u Prištini, doživeo silne uvrede na svoj i račun svog naroda.

IZ BRISELA - APEL

POVODOM radova na proširenju puta u selu Dren reagovala je Kancelarija EU na Kosovu, iz koje su saopštili da ih brinu aktivnosti na toj lokaciji. Oni su apelovali na "kosovsku vladu da ispoštuje odgovarajući proces", tražeći da se prava vlasnika imovine uvaže u potpunosti.

 BONUS VIDEO - PRIPADNICI ROSU PUCALI NA SRBE: Teško ranjenog Miljana dovoze u bolnicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)