BILČIKU SADA SMETA I VULIN: Žali zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom

Tanjug

24. 01. 2023. u 11:32

IZVESTILAC za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik objavio je danas svoj nacrt izveštaj o Srbiji u kojem se pozdravlja činjenica da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali navodi da će normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom odrediti dinamiku srpskog puta prema EU.

БИЛЧИКУ САДА СМЕТА И ВУЛИН: Жали због блиских односа Србије са Русијом

Foto: Tanjug

Bilčik smatra da je dobro usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Međutim, on u izveštaj kritikuje što Beograd nije uspeo da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije i dodaje da „žali zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom”.

Bilčki u izveštaju „žali zbog kontinuiranog niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine” i podvlači činjenicu da „Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo”.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom, Bilčik daje podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, poziva na punu implementaciju svih relevantnih sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Očekuje da se Beograd i Priština uključe u dijalog da bi se postigao sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom.

Bilčik je „duboko je zabrinut zbog tenzija na severu Kosova i neprihvatljive pucnjave na pravoslavno Badnje veče” i podseća „na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu zakona za sve ljude na Kosovu”.

Za Bilčika, „ključne komponente srpske spoljne politike su u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti između Srbije i Rusije za 2023. godinu i 2024. godinu.”

Poznat je po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici...

Kritikuje i sastanke „sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji su u EU na spisku sankcija”, kao i „imenovanje direktora Bezbednosno-informativne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici”.

Bilčik je zabrinut zbog „sve manje podrške javnosti za članstvo u EU u Srbiji”. Što se tiče vizne politike, Bilčik naglašava „početne korake koje je Srbija preduzela da se uskladi sa listom zemalja koje nisu članice EU, čijim državljanima su potrebne vize za EU, i poziva na dalje usklađivanje”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna