KADA JE NAJTEŽE, ELITNE SNAGE PRVE U "MIRISU BARUTA": Šta podrazumeva najviši nivo borbene gotovosti vojske i policije koji je na snazi

R. Dragović

28. 12. 2022. u 07:21

SPREMNOST da se za najkraće vreme izvrši svaki zadatak, uključujući i primenu oružane sile - suština je, u najkraćem, najvišeg nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije i MUP, koji je po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na snazi od ponedeljka uveče.

КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ, ЕЛИТНЕ СНАГЕ ПРВЕ У МИРИСУ БАРУТА: Шта подразумева највиши ниво борбене готовости војске и полиције који је на снази

Foto: Ministarstvo odbrane

Prema vojnim propisima, to u praksi znači da oružane snage predviđene za brzo reagovanje budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje zadataka, dok ostale snage "dignu sistem" na nivo koji propisuju postojeći rokovi za angažovanje.

Prosto rečeno, povišena borbena gotovost na najvišem nivou podrazumeva okupljanje ljudstva, uključujući i starešine i vojnike koji su na odsustvima i godišnjim odmorima, pripremu vozila i vojne tehnike, zauzimanje predviđenih položaja, pa čak i podelu naoružanja i bojeve municije. Čak i pojedini generali juče su mogli da se vide sa ličnim naoružanjem.

Foto Vojska Srbije

Kako nezvanično objašnjavaju u VS, pripravnost oružanih snaga najviše je primetna u jedinicama za brzo reagovanje, kakve su 63. padobranska i 72. specijalna brigada. Isto važi i za jedinice Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa KiM. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

Na nogama su i specijalne policijske jedinice - Žandarmerija, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Policijska brigada, koje su takođe u punoj borbenoj pripravnosti. One su stavljene pod komandu načelnika Generalštaba, a dobile su i naređenje da zaposednu položaje predviđene postojećim operativnim planom.

Printscreen/Instagram

Vojni vrh od nedelje je stacioniran na alternativnom komandnom mestu u Raški, gde se slivaju sve obaveštajne informacije i gde komandanti operativnih sastava neprekidno procenjuju situaciju. Načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću i juče se u Raški pridružio ministar odbrane Miloš Vučević, a zajedno su obišli deo snaga koji je angažovan neposredno uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

- Uverio sam se u visok moral i spremnost pripadnika Vojske Srbije i policije da brzo i odlučno izvrše sve postavljene zadatke - izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

 

I KOMANDANTI NA PRVOJ LINIJI

PORED načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića, na isturenom komandnom mestu u Raški neprekidno su i komandant Kopnene vojske Milosav Simović i Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković. Generalski kor na isturenom komandnom mestu na obodu administrativne linije sa KiM juče je upotpunio i prvi čovek 63. padobranske brigade Nenad Zonić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA KURTIJA NEMA NIKAKVIH SANKCIJA: Vučić jasan - Ovo je 11 godina laži i sramote EU i SAD