PRIŠTINA SPREMA NOVU VOJNU BAZU NA SEVERU KiM: Turska vojska u Albaniji već počela sa obukom pripadnika KBC

Novosti online

23. 12. 2022. u 12:03

PREDSEDNIK skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština priprema otvaranje pete baze na severu KiM koja će biti vojna.

ПРИШТИНА СПРЕМА НОВУ ВОЈНУ БАЗУ НА СЕВЕРУ КиМ: Турска војска у Албанији већ почела са обуком припадника КБЦ

Foto: Ivan Radulović

On je za TV Pink rekao da je krizu oko tablica Priština iskoristila za policijske Rosu baze na Severu KiM i stalno prisustvo.

"Ovu najnoviji krizu Priština će da iskoristi da pripadnike takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga instalira stalno na severu Kosova", rekao je on.

Upozorio je na izjave takozvanog ministarstva odbrane Prištine da će barikade biti razbijene, a da će tzv. KBS biti u svakom delu KiM.

"Realno je i da su bili u dva navrata prisutni na severu KiM. Mislim da komandant KFOR-a to mora da objasni. Da li je odobrio, na osnovu čega. Saglasnost četiri predsednika opština sa severa KiM nije imao", rekao je on.

Drecun je upozorio da tzv. KBS već ima teže naoružanje, da na KiM postoji tenkovski poligon, te da se planira nabavka tenkova i dronova.

Dodao je da je tzv. KBS povećao broj na gotovo 4.500 pripadnika, od čega je više od 2.000 već završilo vojnu obuku u inostranstvu.

On je naveo da turska vojska već obučava u Albaniji pripadnika tzv. KBS za korišćenje dronova "bajraktara".

"Šta će ofanzivno naoružanje nelegalnoj formacijii suprotnoj Rezoluciji 1244. To govori o tome da se Priština sprema na ozbiljnu vojno-policijsku akciju", rekao je on.

Drecun je ocenio da zemlje zapada sve vide, znaju i čuju, a ne haju niti obraćaju pažnju na srpske proteste.

"Srbi su obespravljeni, ugrožena su im ljudska prava i opstanak, a uzrok jednostrano ponašanje Prištine. Srbi žele mirno političko rešavanje problema koje je Priština stvorila", rekao je on.

Ocenio je da su poruka Prištine, ratoborne, brutalno preteće, i ratnohuškačke.

Istakao je da Nemačka daje najjači vetar u leđa Prištini, dok SAD imaju nešto pragmatičniji stav koji ostavlja prostora da se postignu neka rešenja.

Poručio je da Nemci treba da odgovore kakve tajne akte sprovode da Srbe nateraju da prihvatimo nešto suprotno sopstvenim interesima.

Postavio je i pitanje da li su se nedavno u Berlinu nemački zvaničnici sreli sa premijerom Albanije Edijem Ramom i Aljbinom Kurtijem, i o čemu je razgovarano.

On je upozorio i na politiku različitih aršina koju vodi Nemačka jer istovremeno podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili