DAČIĆ: Dobra odluka da se učestvuje na samitu u Tirani

Tanjug

06. 12. 2022. u 11:16

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je dobra odluka da Srbija učestvuje na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani, jer će se čuti naš glas, a predsednik Aleksandar Vučić neće ni za jotu odstupiti od naših stavova.

ДАЧИЋ: Добра одлука да се учествује на самиту у Тирани

Foto: Tanjug

Gostujući na TV Prva, Dačić je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o učešću na Samitu u Tirani i da su procenili da je bolje da učestvujemo.

- Treba da vodimo politiku da niko ne može da nas optuži da je takva situacija zbog nas - smatra Dačić.

On navodi da je Vučićevo prvobitno odbijanje da ode u Tiranu bila reakcija na to što je  EU dala izjavu u skladu sa njihovim klišeom pozivajući obe strane, što je prećutno odobrenje Kurtiju da nastavi sa provokacijama.

- Posle je Petar Stano dao drugačiju izjavu, rekavši da je imenovanje Nenada Rašića u vladu privremenih prištinskih institucija neustavno. EU treba Srbija kao deo sistema. Potrebni smo jedni drugima. Nama EU zbog boljeg života, a mi njima jer bez nas nema rešenja pitanja Kosova - kaže šef srpske diplomatije.

Ističe da je dobro što se samit organizuje u našem regionu.

- Imamo zajedničke interese sa Tiranom, bez obzira na različite stavove o Kosovu, i te interese branimo sa Severnom Makedonijom u okviru Otvorenog Balkana - kaže Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao i da Beograd i Priština mogu i sutra da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, ali da to zavisi isključivo od Prištine.

- Zna se koje su naše crvene linije i šta mora da se ispuni pre postizanja sporazuma sa Prištinom. Prva crvena linija je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), druga crvena linija koja je za nas neprihvatljiva je da Kosovo postane član UN, a treća bezbednost naših ljudi na KiM - istakao je Dačić.

Dačić kaže da je suština u tome što je predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavni faktor nestabilnosti na KiM, a da je međunarodna zajednica postala vatrogasac koji svake nedelje gasi požar koji Kurti izazove.

On je pobrojao da Kurti prvo nije dozvolio Srbima da glasaju na izborima, da stalno šalje specijalne jedinice na sever Kosova iako na to nema prava bez odobrenja gradonačelnika, zatim je stvorio problem oko preregistracije, zakazao izbore na severu Kosova, a zatim je uveo Nenada Rašića u prištinsku vladu.

- Međunarodna zajednica je samo gasila požare, a nisu se bavili suštinskim temama kao što je ZSO. Kurti je vratio situaciju devet godina unazad kada su u prištinskim institucijama takođe bili Srbi koji nemaju podršku srpskog naroda na KiM - naglasio je Dačić.

Podseća da je suština Briselskog sporazuma da Srbi preko ZSO učestvuju u organima upravljanja u Prištini, a da smo došli do toga da su Srbi napustili institucije.

Dodaje da je međunarodna zajednica stvorila tzv. Kosovo i naglašava da kada nekoga stvorite, tek ćete videti da li ste stvorili monstruma i da li ćete moći da ga kontrolišete.

Da nemaju podrušku ne bi, ističe Dačić, prvo pravili terorističke akcije, proglasili nezavisnost, osnovali vojsku.

- To im se već obilo o glavu i Priština je glavni faktor nestabilnosti, a to niko iz Brisela neće javno da kaže. Moje uverenje je da, a to je i mnogih u Evropi, da nikakvog sporazuma neće biti i da ništa ne može da se uradi dok je Kurti tu - poručio je Dačić.

Govoreći o podršci koju Priština ima od međunarodne zajednice, Dačić je rekao da to nas ne plaši jer u takvoj atmosferi živimo već decenijama.

- Što se nas tiče, glavne su UN, a tu je drugačija situacija. Od 193 članice, oni mogu da računaju na 83, dok ih većina u Evropi priznaje. Posle rata u Ukrajini svi su počeli da razmišljaju kuda vodi separatizam i može li da zahvati i njih, tako da će im teže ići sa priznavanjem tzv. Kosova - ističe ministar spoljnih poslova.

- On dodaje da se radi na prijemu tzv. Kosova u Savetu Evrope, ali da mi to nećemo samo mirno posmatrati.

Takođe, istakao je, tzv. Kosovo želi da se kandiduje za ulazak u EU, što kako kaže, ni u Briselu ne mogu da veruju i što je unapred osuđeno na neuspeh, jer ih pet zemalja EU ne priznaje.

Na pitanje da li veruje da će doći do ubrzanja evrointegracija na samitu u Tirani, Dačić je odgovorio odrečno, istakavši da se sada u prvi plan stavljaju odnosi sa Prištinom.

- Ne verujem da će se evrointegracije gledati po onom po čemu treba - koliko smo napredovali u evrointegracijama, jer je to pod senkom koliko se napredovalo u dijalogu sa Prištinom. To je glavno, a ne naše reforme i to nije dobro, jer ne daje perspektive onim kojima rade na evrointegracijama - zaključio je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

MARIĆ, BIKOVIĆ, KOSTIĆ... Koliko su visoki naši glumci?