JABLANOVIĆ PRIŽELJKUJE "TUĐU" FOTELJU: Centralna izborna komisija overila kandidature za vanredne izbore 18. decembra na severu pokrajine

V. N.

29. 11. 2022. u 06:00

CENTRALNA izborna komisija u Prištini overila je juče 12 kandidatura za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije, zakazanih za 18. decembar.

ЈАБЛАНОВИЋ ПРИЖЕЉКУЈЕ ТУЂУ ФОТЕЉУ: Централна изборна комисија оверила кандидатуре за ванредне изборе 18.  децембра на северу покрајине

Većina Srba odbija nametnuto glasanje, Foto Tanjug

Ove izbore raspisala je predsednica privremenih institucija na KiM Vljosa Osmani posle odluke Srba da, zbog odbijanja Prištine sa formira Zajednicu srpskih opština skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i konstantnog ugnjetavanja našeg naroda, napuste institucije.

Na izborima u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok Demokratska partija Kosova i Pokret Samoopredeljenje imaće po četiri kandidata. CIK je verifikovao i kandidaturu predsednika Stranke kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića za predsednika opštine Leposavić, i nezavisnog kandidata Slađane Pantović za predsednika opštine Zvečan. Građanska inicijativa Srpski opstanak kandidovala je Aleksandra Arsenijevića za gradonačelnika Severne Mitrovice, dok će u trku za ovo mesto ući i Betim Osmani iz Mitrovačke građanske inicijative.

Na prethodnim izborima za gradonačelnike, predstavnici Srba mimo Srpske liste koja je dominantna partija, osvojili su minoran broj glasova. Tako je Rada Trajković, predstavnica Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak, osvojila oko 1.500 glasova, a Jablanović nekoliko stotina.

Inače, predstavnici Srpske liste saopštili su da neće učestvovati na izborima i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da nametne Srbima opcije koje naši sunarodnici ne podržavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri