HOĆE DA ALBANCI U INSTITUCIJAMA ZAMENE SRBE: Prljava igra prištinskih vlasti, traže hitne vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM

D. Z.

14. 11. 2022. u 10:00

DA prištinske vlasti nikada nisu ni želele Srbe u svojim institucijama i da hoće da preuzmu vlast na području čitave pokrajine, potvrđuje i najnovija namera da Srbe koji su napustili ove institucije - zamene Albancima.

ХОЋЕ ДА АЛБАНЦИ У ИНСТИТУЦИЈАМА ЗАМЕНЕ СРБЕ: Прљава игра приштинских власти, траже хитне ванредне изборе у четири општине на северу КиМ

Foto: EPA/ Georgi Licovski

Naime, poziv predsednice privremenih prištinskih insitucija Vljose Osmani "političkim subjektima" na severu KiM da odrede datum vanrednih izbora za predsednike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok još jedan je "prljavi potez" kosovskih vlasti.

Poziv za konsultativni sastanak koji bi trebalo da se održi danas pokazuje da Priština posle izlaska Srba sa severa iz prištinskih institucija ne gubi vreme. I dok je sasvim jasno da se predstavnici Srpske liste neće odazvati, Osmanijeva može da računa na konsultacije sa albanskim političkim partijama, koje su na proteklim parlamentarnim izborima imale svoje kandidate i za opštine na severu.

- Srbi sasvim sigurno neće izaći na te izbore. Mogu da ih raspišu, ali je pitanje kako će te izbore sprovesti na terenu - kaže nam izvor iz političkih krugova na severu.

U saopštenju Osmanijeve navodi se da "očekuje da će nakon konsultacija sa političkim partijama, u zakonskim rokovima raspisati vanredne izbore za predsednike četiri opštine".

Inače, gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana podneli su ostavke pre nedelju dana u okviru kolektivne odluke Srba da napuste kosovske institucije. Priština je nakon toga poslala dodatno osoblje na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a jedanaestoro srpskih carinika zamenjeno je albanskim.

GRAFITI U SEVERNOJ MITROVICI

NA više lokacija u severnom delu Mitrovice juče ujutru su osvanuli grafiti sa natpisom: "Od 21. 11. 2022, obaveza je svakog, otpor na svakom koraku", koje je potpisala tzv. Brigada sever. Grafiti su utisnuti šablonom u glavnoj gradskoj ulici i na šetalištu, a ispisani uoči početka druge faze u vezi sa preregistracijom vozila na "RKS" tablice, odnosno početka pisanja kazni od 150 evra za sve vozače koji ih nemaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)