SRBIJA NIJE SAMA: Srđa Trifković saopštio loše vesti za lažnu državu Kosovo - Nema ništa od priznanja

Novosti online

24. 11. 2022. u 17:11

ISTORIČAR i publicista prof. dr Srđa Trifković za američki portal namenjen pravnicima Courthouse News Service izjavio je da Srbija nije sama po pitanju Kosova i Metohije.

СРБИЈА НИЈЕ САМА: Срђа Трифковић саопштио лоше вести за лажну државу Косово - Нема ништа од признања

Foto: Shutterstock/printskrin Hepi TV/ilustracija

Istoričar je srpske stavove uporedio sa stavovima Francuza nakon gubitka Alzasa i Lorene od Pruske nakon što je Napoleon III napravio katastrofalnu grešku da zarati sa vojskom Ota fon Bizmarka 1870. godine. Srđa Trifković je podsetio da su Francuzi voleli da kažu da su izgubljeni regioni „uvek u našim srcima, što znači da ne govorimo o ponovnom osvajanju Alzasa i Lorene, ali to ostaje naš cilj.”

„Kosovo je važno pre svega zato što je stvorilo važan presedan koji je potpuno suprotan mitu o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“, rekao je Trifković i dodao:„Mislim da donosioci odluka i svakako javnost u SAD i u manjoj meri u Evropi nisu svesni u kojoj meri je to uticalo na razmišljanje, ne samo u Rusiji, već iu Kini i drugde u zemljama Trećeg sveta."

On je rekao da čak i u Evropi mnogi primer Kosova i Metohije vide kao upozorenje.

„To je svakako slučaj sa Španijom, Grčkom i Slovačkom, od kojih svaka ima razloga da odbaci ideju da etnička manjina treba da ima pravo na secesiju na osnovu svoje većine na lokalitetu u datom geografskom delu zemlje," rekao je profesor.

,,Dakle, Srbija nije sama“, objasnio je on. „Ako pogledate stanovništvo onih zemalja u svetu koje ne priznaju tzv. Kosovo, to je zapravo 70-75 odsto ljudi u svetu, a tzv. Kosovo ipak priznaje samo oko polovine članica UN, a mi smo čak imali i neke slučajeve povlačenja priznanja u Africi i Latinskoj Americi“.

Srđa Trifković je izrazio sumnju da će izgledi za članstvo u EU mnogo doprineti promeni stava Srbije.

,,Gledajući u budućnost, verujem da ni Aleksandar Vučić ni bilo koji drugi premijer ili predsednik u Beogradu neće moći da potpišu nezavisnost tzv. Kosova – to bi bio kraj karijere tog političara“, rekao je istoričar.

Kosovo i Metohija će ostati zamrznuti konflikt, smatra profesor Trifković, imajući u vidu da Priština odbija svaku vrstu kompromisa.

Za isti tekst izjavu je dao i Srbima po zlu poznati albanski lobista Daniel Server, ali da je dobio daleko manje prostora za svoje tvrdnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024