KURTI IZABRAO PROGON SRBA, A NE DOGOVOR: Sada je svima jasno da Priština ne želi skori izlazak iz krize

E. V. N.

22. 11. 2022. u 07:00

NI POSLE skoro osam sati napetih i na momente dramatičnih razgovora između predstavnika Beograda, Prištine i EU, juče u Briselu, zbog konstantnih opstrukcija u režiji premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija nije postignut apsolutno nikakav dogovor u vezi sa registarskim tablicama.

КУРТИ ИЗАБРАО ПРОГОН СРБА, А НЕ ДОГОВОР: Сада је свима јасно да Приштина не жели скори излазак из кризе

UPOZORENjE Predsednik Vučić, Foto Tanjug

Odbijanjem svih predloga, Kurti je samo potvrdio slutnje da je njegov cilj da se izazovu sukobi i srpski narod protera sa Kosova i Metohije.

To je juče potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i upozorio da su pred nama besane noći i mnogo teških dana:

- Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su menjani tekstovi koje smo prihvatili, ali albanska strana bi uvek dodavala nešto što je bilo jasno da nije moguće.

Delegacija Srbije došla je u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom namerom da razgovora i da se dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu, da gotovo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona.

Kaže da su se predstavnici Srbije ponašali odgovorno, jer smatra da nema majke koja bi želela da joj se dete vrati u kovčegu.

- Kompromis za nas nije loša reč - rekao je on, i naveo da je Srbija dala sve od sebe i u više navrata prihvatala nove zahteve.

Posle sastanaka svima u EU, ali i u svetu, ukazao je Vučić, jasno je ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti. On je otkrio detalje jučerašnjih razgovora:

- Posle sat i po znao sam da nema ništa od dogovora, imajući u vidu ponašanje prištinske strane. Potvrdio sam da Srbija nema problem sa "KS" tablicama i da je spremna da ih prihvati, imajući u vidu da su statusno neutralne. Tada je druga strana reagovala burno.

Vučić kaže da je kasnije tokom dana i više iscrpljujućih rundi razgovora u jednom trenutku izgledalo da je pomak moguć, ali prištinska strana na kraju nije htela da prihvati ni izjavu koju bi saopštio visoki predstavnik EU Đozep Borelj, a koja bi glasila: "Kurti i Vučić dogovorili su se o merama za izbegavanje eskalacije, da će Priština suspendovati sve akcije za preregistraciju a Beograd neće izdavati i obnavljati tablice sa akronimima mesta sa KiM".

Ni Borelj nije mogao da urazumi Kurtija, Foto

Vučić je dodao da će poslušati savet visokog predstavnika i da nećemo izdavati nove tablice "KM", niti obnavljati postojeće. Naglasio je i da je naša strana samo insistirala na tome da se poštuju dogovori koji su potpisani.

- To je kamen spoticanja. Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme, ali moramo da implementiramo ono što je već potpisano, što je na snazi. Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti Zajednicu srpskih opština, ali tek kad prihvatimo njihovu tzv. nezavisnost. Oni ne shvataju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma i da to što su potpisale dve strane, uz potpis EU. Kako da im verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nisu u stanju da poštuju ono što je potpisano u prošlosti?Neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano, već hoće da se poštuje nešto o čemu nije ni razgovarano. Svakako neće biti lako u narednom periodu. Ne mislim da imamo bilo kakvu tragediju, ali neće biti lako - rekao je Vučić, i srpskom narodu na Kosovu poručio da će država uvek biti uz njih.

Vučić je rekao da će Srbe sa KiM još jednom zamoliti da pokušamo da sačuvamo mir, da, ako protestuju, to rade mirno i demokratski:

- Problem je što su Srbi siti svega i što dovoljno dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim aktom. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu KiM. Situacija je veoma teška, na ivici sukoba i znam da će mi Srbi sa KiM reći da ne mogu više da trpe, ali nam je život svakog od njih važniji od svega. Još jednom molim Zapad da pokušaju da iskoriste svoj uticaj na Kurtija da nam pomognu da zajedno sačuvamo mir.

Foto Tanjug

Borelj je posle sastanka izneo kritike na račun Kurtijeve nekonstruktivnosti, uz poruku da će informisati kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se, kako je naglasio, posebno odnosi na Kosovo:

- Predložili smo na koji način da izbegnemo kriznu situaciju. Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije. Idemo iz krize u krizu. Ovoga puta je još gore nego u avgustu. Jasno sam rekao obema stranama da se ovako ne može nastaviti. Krize moraju prestati. Zato sam jasno pozvao Prištinu da odmah suspenduje naredne faze preregistracije vozila na severu Kosova, a Beograd da suspenduje izdavanje novih "KM" tablica. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa.

Kurti je juče rekao da je uvek spreman da dođe u Brisel na razgovore, ali o konačnom dogovoru o međusobnom priznavanju:

- Za nas nije prihvatljivo da suspendujemo odluku o preregistraciji ako to ne prati dogovor da se obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka koji je bio mart sledeće godine i iz predloga EU, odnosno francusko-nemačkog, za dogovor o novom putu za sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije - rekao je Kurti i na pitanje da prokomentariše Boreljove kritike kratko uzvratio: "Žurim na avion".

OPASAN BEZBEDNOSNI VAKUUM

EVROPSKI šef diplomatije Đozep Borelj kazao je da se situacija oko tablica pogoršala jer je Priština odlučila da počne novčano da kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila. Kao posledica toga, podsetio je, kosovski Srbi su se povukli iz kosovskih institucija.

- Oko 50 kosovskih policajaca ostalo je u policijskim stanicama na severu, što je nedovoljno. Time se stvara opasan bezbednosni vakuum u veoma krhkoj situaciji. Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u njihovom mandatu i kapacitetu. Vladavina prava ne treba da se koristi kao izgovor za tenzije i eskalaciju.

Postignuti dogovori tokom dijaloga, pod posredovanjem EU, moraju da se poštuju.

Foto Tanjug

BRNABIĆEVA: POSVEĆENI SMO MIRU

MIR, stabilnost, dijalog, fokus na prosperitetnu budućnost Balkana - to je bila agenda predsednika Vučića na razgovorima u Briselu. On je, ponovo, pokazao koliko nam je do tih principa stalo i koliko smo otvoreni za kompromis. Srbija će ostati posvećena - poručila je premijerka Ana Brnabić na "Tviteru", nakon što je Kurti minirao razgovore o smirivanju situacije na KiM.

Foto Tanjug

DAČIĆ: HOĆE SAMO NEZAVISNOST

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se nada da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu kako bi prevladao zdrav razum i izbegli se incidenti:

- Priština mora da prestane da sprovodi represivne mere nad srpskim narodom, jer to može dovesti do ozbiljnog narušavanja, ne samo javnog reda i mira, nego i regionalnog mira i stabilnosti. Srbija nikada nije odbijala dijalog i uvek ćemo učestvovati u svemu tome. Borimo se za primenu Briselskog sporazuma, za razliku od Kurtija koji ima plan da zaume sever Kosova. On je do sada pokazao da za njega ne postoji ni EU, ni Briselski sporazum, a ni zapadne velike sile, već da ga interesuje samo nezavisnost Kosova po svaku cenu.

Foto Tanjug

VUČEVIĆ: VOJSKA SPREMNA DA ZAŠTITI

UKOLIKO predsednik Srbije naredi, vojska će preduzeti sve mere da zaštiti Srbe na KiM. Ne znam šta drugo da vam kažem, osim ako nećete da se ponove "Bljesak" i "Oluja".

Ili mislite da mi u Novom Sadu i Beogradu treba da se povučemo u kafiće i udobno gledamo Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ovi što se junače u kafani i kažu da treba da ratujemo srazmerno broju popijenih čaša, otreznili bi se već kod Kuršumlije i rekli teraj u rikverc - poručio je juče ministar odbrane Miloš Vučević, i ukazao da je bezbednosna situacija na KiM zabrinjavajuća.

* * * * * * * * *

NAKON ŠTO SU ODBILI SVE PREDLOGE NA SASTANKU U SEDIŠTU EU, PRIPREMILI ČITAV PAKET NOVIH PROVOKACIJA

NA SEVER POSLATO 40 VOZILA POLICIJE, OD DANAS NAPLATA KAZNI ZBOG TABLICA

PREDSEDNIK Vučić, po povratku iz Brisela, održao je sastanke sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, a put Beograda su sinoć krenuli i predstavnici Srba sa KiM, s planom da se tokom noći razmotre potezi zbog krize koju je Kurti produbio.

- Očigledno je da neko drugi želi sukobe i mesecima ih planira. Nije slučajno što je sve što postoji od policije u Prištini poslato na četiri destinacije - rekao je sinoć Vučić.

Prema saznanjima "Novosti", svega nekoliko sati pošto je u Briselu blokirao svaki dogovor sa Beogradom, Kurti je povukao potez kojim očigledno otkriva svoje prave namere prema Srbima na KiM. Tako je kasno popodne primećena kilometarska kolona od oko 40 vozila tzv. kosovske policije iz pravca Bajgore koja se spustila u Srbovac i krenula ka Leposaviću. Pretpostavlja se da je njihovo krajnje odredište baza na Jarinju. Takođe, na putnom pravcu od sela Dren ka novoj bazi u selu Jasenovik prisutni su specijalci na više lokacija. Reč je o potezu od Srbice ka Zubinom Potoku. Da vlast u Prištini namerava da nastavi da zvecka oružjem i sprovodi nasilje nad Srbima svedoči i to što su u bazu Belveder u južnoj Kosovskoj Mitrovici stigli ministri policije i odbrane Dželjalj Svečlja i Armend Mehaj.

Iz tzv. kosovske policije juče su saopštili da će napalata kazni od 150 evra vlasnicima srpskih registarskih tablica početi danas u osam ujutru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (80)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju