AMERIČKI DIPLOMATA OTVORIO DUŠU: Srbi su bili prve žrtve monopolarnog novog svetskog poretka

Novosti online

15. 11. 2022. u 14:37

SRBI su bili prve žrtve ili "pokusni kunići" monopolarnog novog svetskog poretka, ali se taj poredak približava svom kraju, rekao je danas u Banjaluci ugledni američki diplomata Džim Džatras.

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ОТВОРИО ДУШУ: Срби су били прве жртве монополарног новог светског поретка

Foto: Printskrin RT

Džatras, koji je na Fakultetu političkih nauka održao predavanje "Geopolitičke posledice sukoba u Ukrajini", rekao je da su ratovi devedesetih godina prošlog veka na prostoru Balkana, te širenje NATO-a, doprineli današnjoj situaciji u svetu.

Džatras smatra da će američki pritisci na novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika biti nastavljeni.

- Oni su pokušali sa obojenim revolucijama i u tome nisu uspeli, ali će naći druge načine da ga pritišću - rekao je Džatras.

Kada je reč o refleksijama izbora u Americi na ostatak sveta, pa i na Zapadni Balkan, Džatras smatra da se suštinski ništa neće promeniti jer čak i da su republikanci bolje prošli, ništa se ne bi promenilo zato što je rukovodstvo ove stranke nastrojeno globalistički i agresivno, kao demokrate.

Istoričar i publicista Srđa Trifković rekao je da ne postoji politika BiH, već da postoje sukobljeni interesi konstitutivnih naroda, što sprečava čak i teoretsku mogućnost koherentne politike BiH kao države.

Govoreći o izborima za zakonodavna tela u SAD, Trifković je naglasio da oni nemaju velikog uticaja na spoljnu politiku te zemlje, pogotovo kada između Demokratske i Republikanske stranke i ne postoji velika razlika u strateškom pristupu.

- Republikanci se skoro utrkuju sa demokratama ko će biti agresivniji prema Rusima i ko će biti odlučniji u podršci Ukrajini, ko će čvršće da se zaklinje u trajnost toj podršci i rešenosti da se bije bitka protiv Rusa do poslednjeg Ukrajinca ili do poslednjeg Evropljanina na ekonomskom planu - naveo je Trifković.

(RTRS)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!