(INFOGRAFIK) OVO JE NOVA VLADA SRBIJE: Kabinet u Nemanjinoj činiće 27 ministara

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

24. 10. 2022. u 07:00

NOVA Vlada Srbije, mandatarke Ane Brnabić, ukoliko dobije podršku Narodne skupštine, imaće 28 članova. Činiće je 27 ministara, od toga dva bez portfelja i premijerka.

(ИНФОГРАФИК) ОВО ЈЕ НОВА ВЛАДА СРБИЈЕ: Кабинет у Немањиној чиниће 27 министара

Foto D. Milovanović

Okosnica Vlade biće iz redova naprednjaka, koalicija SPS-JS ima pet kandidata za ministre, a po jednog PUPS Milana Krkobabića, SDPS Rasima Ljajića i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

Ovaj dogovor koalicionih partnera, obelodanjen je juče, posle zasedanja stranačkih organa partija koje će učestvovati u vlasti. Prema "redu vožnje", sednica parlamenta na kojoj će mandatarka predstaviti ekspoze biće sutra, a 17. kabinet po redu trebalo da položi zakletvu u sredu.

Epilog je da će sedam ministara iz odlazeće postavke iz Nemanjine 11 zadržati svoje resore i to: Siniša Mali (finansije), Branko Ružić (prosveta), Maja Gojković (kultura), Maja Popović (pravda) i Irena Vujović (ekologija), Novica Tončev (bez portfelja za regionalni razvoj) i Milan Krkobabić (za brigu o selu). Ima i onih koji će dobiti nova ministarstva. Tako se, na primer, Tomislav Momirović iz saobraćaja i infrastrukture seli u Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, a na njegovo mesto dolazi Goran Vesić.

Takođe, Darija Kisić ustupa resor rada i socijalne politike Nikoli Selakoviću, a ona odlazi u Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici.

Foto D. Milovanović

Prvi put članovi Vlade trebalo bi da postanu: Jelena Begović, molekularni biolog, i to na mestu ministra za nauku i tehnološki razvoj, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (odbrana), Danica Grujičić (zdravstvo), Tomislav Žigmanov (manjine i društveni dijalog), Tanja Miščević (evropske integracije), Zoran Gajić (sport), Jelena Tanasković (poljoprivreda), Husein Memić (turizam i omladina), Tomislav Žigmanov (ljudska, manjinska prava i društveni dijalog), Dubravka Đedović Negre (energetika i rudarstvo), te dugogodišnji poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović (državna uprava i lokalna samouprava). U vladu se vraća i Bratislav Gašić, koji je nekada bio ministar odbrane, a sada će biti prvi čovek policije. Ministarstva informisanja i telekomunikacija, i za javna ulaganja još su bez čelnih ljudi.

Potvrđeno je i da će lider SPS Ivica Dačić biti šef diplomatije i zamenik premijera, a ministar bez portfelja njegov stranački kolega Đorđe Milićević.

Posle predstavljanja kandidata za nove ministre na sednici Glavnog odbora, predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da je ovo "prvi put da pravimo vladu u ratnom okruženju, kad vidite da se sukobu ne vidi kraj".

- Računam na našu mudrost i posvećenost. Od kvote SNS, 55 odsto su žene, verujem u njihovu mudrost, staloženost. Rekao sam da se nadam da naša stranka neće postati jedna od onih žutih, demokratskih, koje su postale biznis stranke, sve uradile za sebe, obogatile se, a za narod ništa, pa su danas bogatiji nego što su bili - istakao je Vučić.

Foto D. Milovanović

On je najavio da je novi tim sastavljen da "prezimi ovu i možda sledeću zimu, a onda će doći do još temeljnijih promena".

Osvrnuo se i na to da u novoj vladi neće biti dosadašnji ministri Nebojša Stefanović, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović i Zlatibor Lončar, ali da će "oni nastaviti vredno da rade za stranku". Kako je rekao, niko se od njih nije ljutio, kao ni neki drugi ljudi koji zaslužuju priliku, ali ih je zamolio da sačekaju.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević rekao je posle sednice GO da je jednoglasno usvojen predlog za izbor članova nove Vlade Srbije.

- Imali smo otvorenu diskusiju, ovde je demokratska procedura, različiti su pogledi, ali suštinski ista želja da Srbija dobije srpsku vladu koja će voditi računa iznad i pre svega o interesima Srbije. SNS je imao ponovo kapacitet da predlaže ljude koji ne dolaze iz stranke, a sve žene na ministarska mesta dolaze na naš predlog. Time pokazujemo da smo spremni da dalje demokratizujemo društvo, da se menjamo nabolje - istakao je Vučević.

Ilustracija V. N.

Kandidati za ministre juče se se na društvenim mrežama zahvaljivali na ukazanom poverenju.

- Predlog doživljavam kao priznanje za moj rad i obavezu da radim još više u interesu Srbije - rekao je Goran Vesić, delegiran za ministarstvo saobraćaja.

Mali je poručio da su pred njim, posle mnogo kilometara auto-puteva, na stotine otvorenih fabrika, neki novi izazovi:

- Posla se nikada nismo plašili, pa nećemo ni sada. Ponosan sam na to što ću i u narednim godinama biti deo tima Aleksandra Vučića.

AIKIDO, DžUDO I ESEJI

U BIOGRAFIJAMA novih ministara nalaze se i "razigraniji" delovi, pored uobičajenih o školskoj spremi i poslovima koje su radili. Tako je, na primer, Jelena Begović majstor borilačke veštine aikido. Džudom se bavio Rade Basta (kandidat za ministra privrede), a i danas u slobodno vreme ode u salu da vežba. Žigmanov piše pesme i eseje.

VULINU BIA, STEFANOVIĆ VIĐEN ZA "PUTEVE"

ODLAZEĆI ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin trebalo bi, prema saznanjima "Novosti", da bude novi šef BIA. Takođe, ministar odbrane Nebojša Stefanović viđen je na čelu nekog javnog preduzeća, a speluliše se da bi to mogli da budu "Putevi Srbije".

Postoji i opcija da Tatjana Matić postane direktorka "Pošte Srbije". Ona je odlazeća ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma. Iz Nemanjine 11 sele se i ministri Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.

* * * * * * *

DAČIĆ O KADROVSKIM REŠENjIMA I ODLIČNOJ DUGOGODIŠNjOJ SARADNjI SA NAPREDNjACIMA

Jednoglasno za dogovor sa SNS

DOGOVOR koji sam postigao sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem, da budemo deo nove Vlade Srbije, naši stranački organi prihvatili su jednoglasno. Zadovoljan sam zbog postignutih rezultata u prethodnom periodu naše saradnje, koja traje 10 godina. Mislimo da je Srbija postigla velike iskorake u svim domenima, od međunarodnog položaja do ekonomske i socijalne situacije.

Foto Tanjug

To je juče, posle sednice Predsedništva SPS izjavio lider socijalista Ivica Dačić, koji je predstavio i kandidate za Nemanjinu 11.

S obzirom na to da je Dačić sada predsednik poslaničkog kluba SPS, a njegov zamenik Milićević, novi šef socijalista u Narodnoj skupštini biće najverovatnije Snežana Paunović.

Na pitanje da li će Dušan Bajatović i dalje ostati na čelu "Srbijagasa", Dačić je odgovorio:

- Antić ostaje u "Koridorima", Bajatović u "Srbijagasu". To su zasad samo naši predlozi.S. V.

* * * * * * * *

HUSEIN MEMIĆ

KULTURA I RUKOMET

HUSEIN Memić rođen je 1983. godine i nosilac je liste kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine. Od oktobra 2016. direktor je Kulturnog centra u Novom Pazaru. Potpredsednik je SDPS Rasima Ljajića i član Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar.

* * * * * * *

RADE BASTA

IZ TOPLANA U PRIVREDU

U MINISTARSTVO privrede Rade Basta dolazi sa mesta direktora "Beogradskih toplana". Član je Jedinstvene Srbije, po profesiji master ekonomista. Bavio se sportom. Bio je odbornik u Novom Sadu i Beogradu.

* * * * * * *

TANjA MIŠČEVIĆ

PREGOVARAČ SA ISKUSTVOM

KANDIDATKINjA za ministarku za evropske integracije Tanja Miščević predvodila je 2013. do 2019. godine pregovarački tim Srbije za pregovore o članstvu u EU, nakon čega je prešla na poziciju zamenice generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju. Profesorka je na Fakultetu političkih nauka, govori engeski i ruski jezik.

- Velika mi je čast ukazana predlogom mandatarke i predsednika da kao ministar učestvujem u evropskim integracijama Srbije. Zahvaljujem im se na tome. Uložiću sve svoje znanje, iskustvo i rad da opravdam njihovo poverenje - rekla je ona.

* * * * * * *

ZORAN GAJIĆ

MAESTRO ODBOJKE

ZORAN GAJIĆ je rođen 28. decembra 1958. u Pančevu. Proslavljeni trener je završio Fakultet za fizičko vaspitanje i magistar je odbojke. Od 2016. je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

Selektor muške reprezentacije Jugoslavije bio je od 1995. do 2002. i za to vreme je osvojio olimpijsko zlato i bronzu, svetsko srebro, evropsko zlato, srebro i dve bronze...

- Daću sve od sebe da moje navijače i poštovaoce ne razočaram. Borbena gotovost je na maksimumu, spreman sam, znam da je za posao ministra potrebno mnogo energije i verujem da ću doprineti novim uspesima srpskog sporta - rekao je Gajić. S.K.

* * * * * * *

DUBRAVKA ĐEDOVIĆ NEGRE

POLIGLOTA I MENADžER

DUBRAVKA Đedović Negre dolazi na mesto ministra energetike iz IO Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Ima četvoro dece. Govori engleski, francuski, italijanski i ruski.

- Globalnim istorijskim problemima u energetskom sektoru izložena je i naša zemlja.

Verujem da ću kroz svoje znanje i iskustvo doprineti da se oni ublaže i otklone kako bismo stvorili preko potrebnu sigurnost i stabilnost našim građanima. Biće mi čast da služim narodu - rekla je Đedović.

* * * * * * *

JELENA TANASKOVIĆ

IZ BANKE U AGRAR

BUDUĆA ministarka poljoprivrede ima zvanje diplomiranog ekonomiste, radila je u bankarskom sektoru, zatim na poslovima pomoćnika gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu u oblasti finansija. Od juna 2018. godine bila je državni sekretara Ministarstva finansija, a dve godine kasnije postaje državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

* * * * * * *

JELENA BEGOVIĆ

"VATRENO OKO" U KABINETU

KANDIDAT za Ministarstvo nauke Jelena Begović obavljala je funkciju direktorke Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Rođena je u Beogradu 1970. godine, iako je, kako je govorila, malo falilo da se rodi u Adis Abebi gde su se upoznali njeni roditelji. Prve godine života provela je u Etiopiji.

Doktorirala je 2008. godine na Biološkom falultetu. Član je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM). Ponosna je na izgradnju laboratorije "Vatreno oko" tokom pandemije virusa korona.

* * * * * * *

DANICA GRUJIČIĆ

"SPECIJALAC" ZDRAVSTVA

DANICA Grujičić, specijalista neurohirurgije, rođena je u Užicu 1959. kao jedinica. Srednju školu je završila u Moskvi, gde je počela studije medicine i kasnije ih nastavila u Beogradu gde je diplomirala. Tu je i magistrirala i doktorirala. Profesor je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Instituta za radiologiju i onkologiju.

Bila je nosilac liste naprednjaka na parlamentarnim izborima. Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, 2020. godine.

BONUS VIDEO 

Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (74)