SAMO JEDAN ZAHTEV ZA PREREGISTRACIJU U SEVERNOJ MITROVICI: "Mali odaziv Srba šalje poruku da jednostrane odluke Prištine ne mogu proći"

Tanjug

04. 10. 2022. u 13:47

DO sada je na teritoriji Kosova i Metohije podneto ukupno devet zahteva za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice, a u opštini Severna Mitrovica samo jedan, kaže gradonačelnik te opštine Milan Radojević i dodaje da mali odaziv Srba šalje poruku da jednostrane odluke Prištine ne mogu proći.

САМО ЈЕДАН ЗАХТЕВ ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈУ У СЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ: Мали одазив Срба шаље поруку да једностране одлуке Приштине не могу проћи

FOTO: Privatna arhiva

Radojević je rekao za Tanjug da je od stupanja na snagu odluke Prištine o preregistraciji vozila do sada jasno da je taj proces osuđen na propast.

- Podsetio bih da je zbog malog odaziva Srba da preregistruju svoja vozila nedavno i Ministarstvo unutrašnjih poslova Prištine reklo da je neuspešno u ovom procesu - kazao je Radojević.

Radojević navodi da je mala zainteresovanost za preregistraciju vozila pokazatelj da su Srbi jedinstveni i uz svoju državu Srbiju, kao i da ne dozvoljavaju sprovođenje jednostranih odluka na severu KiM.

Radojević je pozvao prištinske vlasti da kroz razgovor sa pregovaračkim timom Srbije dođu do kompromisnog rešenja, u interesu Srba koji žive u srpskim opštinama.

Radojević podseća da je 31. oktobar rok kada se očekuje završetak procesa preregistracije za sva vozila i navodi da su građani zabrinuti i uznemireni kako se bliži taj rok.

- Svesni smo pojačanog prisustva specijalnih policijskih jedinica koje patroliraju putevima i opštinama na severu KiM, svesni smo da se pritisak na Srbiju povećava iz meseca u mesec - kazao je Radojević.

Naveo je i da su Srbi koji žive u opštinama na severu KiM svedoci da Priština gradi baze za koje se tvrdi da su namenjene policijskim specijalnim jedinicama, ali, ističe, niko ne zna o čemu se tu zapravo radi.

- Ima ih i u opštinama Leposavić i Zubin Potok, gradonačelnici tih opština su reagovali i pismeno i usmeno i podneli krivične prijave, ali nažalost nema odgovora na te njihove reakcije i dopise, samim tim se pritisak na Srbiju pojačava - kazao je Radojević.

Uprkos svim dešavanjima, Radojević kaže da ima poverenja u državni vrh Srbije i izražava nadu da će se do isteka roka za preregistraciju vozila naći kompromisno rešenje za pregovaračkim stolom u Briselu.


BONUS VIDEO: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?