VUČIĆ ODGOVORIO UKRAJINSKOM AMBASADORU: Ne mogu da se setim da su se 1999. godine pretrgli u pomoći SRJ

Novosti online

03. 10. 2022. u 18:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je nakon izjava ukrajinskog ambasadora rekao da ako strane diplomate misle da je vreme da bahato vrše pritisak na našu zemlju, izabrali su pogrešan trenutak.

ВУЧИЋ ОДГОВОРИО УКРАЈИНСКОМ АМБАСАДОРУ: Не могу да се сетим да су се 1999. године претргли у помоћи СРЈ

D.Milovanović

- Mi to nećemo da dozvolimo ni onima koji su mnogo jači. Mi protiv Ukrajine nismo ništa loše uradili, nismo priznali cepanje delova Ukrajine, ni referendume koje su Rusi sproveli. A ne mogu da se setim da su se 1999. godine pretrgli u pomoći i da su prekidali letove od Kijeva do Rima ili drugih zemalja koje su vršile agresiju na Jugoslaviju. Ja nemam problem sa time, za razliku od onih koji se plaše. Naša situacija je toliko čista, formalno i materijalno pravno, ni oni ni bilo ko drugi ne mogu da vrše pritisak na nas. A ja razumem njihovu poziciju, oni ne mogu da poistovete NATO, Ameriku i Englesku, koji ih brane, sa onima koji su napali njihovu zemlju - kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija poštuje Povelju UN, i da zato poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Predsednik je konstatovao da može da se nađe bezbroj tumačenja, ali činjenice ne mogu da se obrišu.

- Tražim da mi se objasni u skladu sa kojim međunarodno pravnim aktom je izvršena agresija na SR Jugoslaviju, u skladu sa kojom odlukom SB UN, i u skladu sa čijom odlukom imate pravo da ne priznajete Rezoluciju 1244, koju mi poštujemo. Kao što poštujemo i Povelju UN, i samim tim teritorijalni integritet Ukrajine - zaključio je predsednik.

Podsećamo, ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (113)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?