SRBIJA SE RUKOVODI SAMO SVOJIM INTERESIMA Vučić: Sit sam svih iz Evrope i sveta ko će gde da mi lupa šamare

V. N.

03. 09. 2022. u 21:00

SRBIJA ima obavezu da se priključi evropskoj spoljnoj politici neposredno pred članstvo u EU, a nas još niko nije obavestio da smo pred članstvom, niti vidim da planiraju da nas obaveste. I sit sam svih iz Evrope i sveta ko će gde da mi lupa šamare. Vodiću Srbiju u skladu sa njenim interesima.

СРБИЈА СЕ РУКОВОДИ САМО СВОЈИМ ИНТЕРЕСИМА Вучић: Сит сам свих из Европе и света ко ће где да ми лупа шамаре

Foto: Tanjug

Ovo je posle susreta sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom poručio šef srpske države Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje slovenačke televizije da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji. Predsednik Vučić zamolio je sve i da se stave u poziciju Srbije, i to ilustrovao primerom.

- Kako da objasnim građanima da uvodimo sankcije protiv Rusije koja nije prekršila naš teritorijalni integritet, a ne protiv Slovenije koja je to učinila - upitao je Vučić, i dodao da je Sloveniju naveo samo kao primer, ali da bi slično mogao da kaže i za druge kao što su SAD, Nemačka, Francuska...

Foto: Tanjug

Vučić je dodao da je i dalje većina zemalja na strani međunarodnog prava, povelje UN i Rezolucije 1244, odnosno da 79,8 odsto svetskog stanovništva ne priznaje tzv. Kosovo.

- Nisu završili oni koji misle da su završili - poručio je Vučić i dodao da je sa Pahorom, kome je zahvalan što pokušava da razume poziciju Srbije, razgovarao kako da se problemi prevazilaze na miran način i naglasio da je u tom kontekstu podrška Slovenije veoma važna.

Foto: Tanjug

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je uvek zadovoljstvo primiti predsednika Pahora u goste, koji je u Beograd došao uoči Samita inicijative Brdo - Brioni 12. septembra. Predsednik je naglasio da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i izneo podatak da će trgovinska razmena Slovenije i Srbije ove godine preći dve milijarde evra, što je veliki uspeh i govori o prijateljstvu i međusobnom poverenju.

Predsednik je podsetio da Srbija i Slovenija različito gledaju na statusno pitanje Kosova, ali da je najvažnije što uvek gledaju na koji način da dodatno podstaknu evropsku perspektivu, sačuvaju i osiguraju trajni mir, što je najviši i najvažniji interes dveju zemalja.

NA KiM ZAMENjENE DVE TABLICE

PREDSEDNIK Vučić rekao je novinarima da je prema  informacijama, samo dvoje građana sa severa KiM prihvatilo da promeni tablice.

- Jedan od njih radi u prištinskim institucijama. Tako da im dobro ide... - rekao je Vučić.

Kako je dodao, njegova je procena da od oko 9.000 KM oznaka, a 7.500 su na severu KiM, neće biti više od 200 zamenjenih tablica sa KM na RKS.

- Možda ja grešim, možda Kurti bolje poznaje naš narod nego ja. Ali, to govori koliko je to bilo neodgovorno, neozbiljno - rekao je Vučić.

- Ono što pokušavamo je da izbegnemo stvaranje "savršene oluje" koja bi napravila probleme za sve. Zato smo razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u drugim delovima našeg regiona, sveukupnoj atmosferi, kao i kako koja zemlja dočekuje predstojeću zimu, kakva je energetska situacija, kako možemo jedni drugima da pomognemo.

Foto: Tanjug

Preneo je da je zamolio slovenačkog kolegu, ukoliko bude u mogućnosti i ako bude na dnevnom redu EU ta tema, da i Zapadni Balkan bude deo podrške u novcu za uvezenu struju, ili jedan deo potrošene energije.

- Ne mislimo da treba da dobijemo onoliki udeo kao članice Unije, ali sve što možemo da dobijemo bilo bi značajno za snabdevanje i finansijsku stabilnost ne samo Srbije, već i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić.

Odgovarajući na isto pitanje slovenačkog medija, Pahor je odgovorio da bi želeo da sve države koje žele da uđu u Uniju podrže i sankcije EU.

OBILAZAK

PREDSEDNIK Slovenije posetio je, u društvu šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića, međunarodni sajam vina.

Selaković i Pahor prvo su obišli Halu 1, koja je tematski osmišljena kao vinograd, a potom se uputili ka štandovima slovenačkih izlagača.

- Nikada nisam bežao da kažem, ne da podržavam odluku Srbije, ali pokušavam da je razumem. Toj odluci doprinela bi i odlučnija volja Brisela da se države Zapadnog Balkana brže uključe u EU. Kada bi Srbija bila ubeđena u stopostotnu evropsku budućnost, razmislila bi i o svojim vezama sa Rusijom - ocenio je slovenački šef države.

On je dodao da će u drugoj polovini godine biti osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana. Naglasio je da kao prijatelj regiona podržava "Otvoreni Balkan" i ocenio da Berlinski proces ima mnogo toga zajedničkog sa ovom inicijativom:

Foto: Tanjug

- Nadam se da ćemo mi, lideri ovog regiona uspeti da prikupimo dovoljno političke mudrosti i volje da sva bilateralna pitanja rešavamo dijalogom i mirnim putem i pokušamo da ojačamo oslabljene nivoe poverenja.

Pahor smatra da postoji mogućnost da se svi lideri u regionu slože i da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji još brže otvore vrata da postanu članice EU. Cilj je i da BiH već do kraja ove nedelje dobije status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna