SELAKOVIĆ: Visok stepen poštovanja Srbije i Venecuele po ključnim pitanjima od nacionalnih interesa

Novosti online

12. 08. 2022. u 00:06

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Karakasu sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Karlosom Farijom.

СЕЛАКОВИЋ: Висок степен поштовања Србије и Венецуеле по кључним питањима од националних интереса

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Selaković je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Venecueli, naročito zbog činjenice da je ova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Tokom duge istorije naših diplomatskih odnosa, uprkos pritiscima u različitim istorijskim periodima, uspeli smo da sačuvamo visok stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa - poručio je Selaković, podsetivši da takvo međusobno poštovanje datira još iz Pokreta nesvrstanih zemalja.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je Srbija naročito zahvalna na doslednoj podršci Venecuele našim stavovima po pitanju Kosova i Metohije, koje je za nas pitanje od prvorazrednog nacionalnog značaja.

- Nemešanje u unutrašnja pitanja država, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravo na suverenu politiku i poštovanje međunarodnog prava, a ne „prava jačeg“, ostaju osnovni principi vođenja naše državne politike - kazao je Selaković.

Ministar je ukazao da je sa venecuelanskim kolegom razgovarao o pitanjima od suštinskog značaja za obe zemlje, da su razmotreni načini jačanja saradnje u oblastima ekonomije i turizma, ali i da su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je danas potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, izrazivši nadu da će ti sporazumi omogućiti da se naše dve države i narodi dodatno povežu.

Dvojica ministara potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.

- I kao što je Ugo Čaves jednom prilikom rekao - Nećemo napraviti veliku budućnost koju tražimo, ako ne znamo veliku prošlost koju smo imali -  tako će i temelj naših budućih odnosa, koje i danas nastavljamo da gradimo, biti naša prijateljska saradnja tokom svih ovih 140 godina diplomatskih odnosa - zaključio je obraćanje ministar Selaković.

BONUS VIDEO - MARIZA I VUČIĆ: Portugalska pevačica objavila snimak sa predsednikom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZADOVOLJAN SAM UKUPNOM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE Vučić o vežbi Vihor 2024: Vojska će ubuduće biti tako organizovana (VIDEO)