Hrvatska nije morala da se suoči sa jasenovačkim apokaliptičkim zlom. Zaštitili su ih jugoslovenska vlast i Katolička crkva, ma koliko to paradoksalno izgledalo, pa, na neki način i politički zapad, koji je svih ovih decenija od kraja rata imao ambivalentan odnos prema nacizmu

Goran

05.08.2022. 16:18

Ovi tekstovi u Novostima su jako potrebni i na neki nacin lekoviti i osvescujuci za nas koji ih citamo, ali nazalost ne dopiru dalje. Ovakvi tekstovi moraju da budu prevedeni na nekoliko svetskih jezika i zahvaljujuci Internetu dostupni vecem broju citalaca. Ne da bi uticali masovno na americko ili na primer francusko mjenje nego da bi omogucili da neki novi Handke ili Gujon tu istinu prosire medju onima koji su svesni i savesni. Bolje da o ovome svemu zna saka pravih i postenih ljudi nego milion beslovesnih i neznalica.

JA

06.08.2022. 10:17

Najveci razlog zbog cega ovi nadpisi ne prolaze kod naseg naroda jeste sto se sve ovo nalazi na drugoj strani ljudskog razuma. Nije lako uzeti knjigu o Jasenovcu pa procitati.Kako je moguce ici na rucak, posao, spavati a ne nositi ovo u sebi. Mucenik je i onaj koji ovo cita. Potrebna je ogromna psihicka snaga da se ovo procita, razume i prihvati kao takvo. Potebno je vreme da se savlada otpor prema uzasu u nama. Ali u nasem instiktu postoji duboko uverenje da cemo preziveti i opstati kao nacija i da ce nase zemje i sveta mesta biti oslobodjeni. A sto se Hrvata tice, oni koji se ne vesele ovom pokolju, oni to ignorisu i smatraju da treba da budu zahvalni svojim borcima na stvaranju lijepe njihove. ali jedno je sigurno: zlocin ce ih nadziveti.