PRIZNAVANJE KOSOVA STAVLJENO U FIOKU! El Sisi kazao da Kairo priznaje naš teritorijalni integritet

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

21. 07. 2022. u 07:00

SRBIJA i Egipat podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost dve zemlje. Privredna saradnja biće utemeljena na sporazumu o slobodnoj trgovini u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, saobraćaja, nauke, tehnologije, telekomunikacija i industrije, o čijem će zaključenju dve strane početi zvanične pregovore.

ПРИЗНАВАЊЕ КОСОВА СТАВЉЕНО У ФИОКУ! Ел Сиси казао да Каиро признаје наш територијални интегритет

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ovo su dve ključne tačke Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu u oblasti politike, ekonomije, turizma, poljoprivrede, tehnologija, kulture, umetnosti, medija, koju su juče u Beogradu potpisali predsednici Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi.

Dokument praktično znači da Kairo podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i da će jedna od najuticajnijih arapskih zemalja na svetu držati stranu Beograda u svim međunarodnim institucijama. Time je u suštini sa najvišeg nivoa stigla potvrda da je nekadašnje priznavanje Kosova doneto za vreme bivše vlasti Mohameda Marsija stavljeno u fioku. Sa druge - ekonomske strane, biće otvoren povoljan put izvoza i uvoza hrane, pa deklaracija predstavlja povratak uspešne saradnje zemalja na najviši nivo poput onog iz doba nesvrstanih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najpre sa gostom razgovarao tet-a-tet, nakon čeka su usledili susreti delegacija, rekao je da će poseta doneti obema zemljama i narodima mnogo dobrog:

- Ova poseta za nas ima svakako istorijski karakter i siguran sam da će obnova saradnje, produbljivanje odnosa mnogo toga doneti našim narodima - kazao je Vučić i podsetio da je posle skoro četiri decenije, "šef tako velike i prijateljske zemlje došao u Srbiju". - Uveren sam da će razgovori biti dodatni impuls u odnosima dveju zemalja koji će se videti ne samo na međunarodnoj sceni, kroz podršku u međunarodnim institucijama, već i konkretno u ekonomiji i preko brojnih zajedničkih projekata.

Vučić je najavio da je siguran da "ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica":

- Dobili smo sertifikat i za jabuku, očekujem i za goveđe meso. A, ono što smo dogovorili ovde je da do početka oktobra usaglasimo dogovor o slobodnoj trgovini. To bi na primer značilo da bismo mi imali limun bez dodatnih carinskih opterećenja, dok bi oni imali najbolje jabuke. Zašto bismo kupovali skuplje, kada možemo bez carina.

Predsednik Egipta rekao je da očekuje jačanje saradnje dveju zemalja u svim oblastima i da mu je čast da prvi put bude u Srbiji:

- Egipatski narod voli Srbe. Postoji saradnja dveju zemalja još od 1908. godine, a u oktobru će biti obeleženo 60 godina od prve zvanične posete Srbiji. Bivši predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je veoma poštovan u Egiptu i po njemu su Egipćani čuli i za Srbiju. Pričali smo o politici, obrazovanju i nauci, ali i saradnji poslovnih ljudi, a pogotovo o investicijama i razmeni iskustava u poljoprivredi, o zajedničkim interesima, šta se dešava u Palestini, Libiji i posebno Ukrajini i gde bi ove naše dve države trebalo zajedno da sarađuju za razvoj ekonomije. Egipatska vizija je da sve treba da se reši na miran način, a posebno u Ukrajini, kroz sporazume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije