IMAMO ISTORIJSKE VEZE OD 1908. GODINE El Sisi: Memorandumi će doneti još jaču saradnju

Novosti online

20. 07. 2022. u 11:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će poseta njegovog egipatskog kolege Abdela Fataha el Sisija Beogradu doneti obema zemljama i narodima mnogo dobrog.

ИМАМО ИСТОРИЈСКЕ ВЕЗЕ ОД 1908. ГОДИНЕ Ел Сиси: Меморандуми ће донети још јачу сарадњу

Foto: Tanjug

Zahvalan sam vam na gostoprimstvu, i kao što ste rekli da Srbi vole Egipat, i vi ste uvek dobrodošli u vašu drugu domovinu.

- Nadam se da će potpisani memorandumi doneti još jaču saradnju među našim zemljama. Mi imamo istorijske veze od 1908. godine, koja je postala još jača šezdesetih godina - rekao je El Sisi.

On je dodao da su teme razgovora bile politika, nauka, ekonomska saradnja i druge stvari, pogotovo investicije.

Foto: Tanjug

- Pričali smo i o situaciji u Palestini, Libiji i Ukrajini, i kako to utiče na svetsku ekonomiju, gde bi naše dve države trebale da sarađuju. Egipat je zemlja koja želi da se sve reši mirom, i uvek ćemo potencirati mir - rekao je El Sisi.

Predsednik Egipta je dodao da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija o klimatskim promenama, i pozvao je predsednika Vučića da prisustvuje.

- Zahvaljujem se na vašem gostoprimstvu i na ordenu koji ste mi uručili. Nadam se da ćemo u sledećem periodu dalje razvijati našu saradnju. Hvala vam, gospodine predsedniče.

Poseta će svima doneti dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će poseta njegovog egipatskog kolege Abdela Fataha el Sisija Beogradu doneti obema zemljama i narodima mnogo dobrog.

- Ova poseta za nas ima svakako istorijski karakter. Neretko volimo da nešto nazovemo istorijskim, ali sam siguran da će obnova naše saradnje, produbljivanje naših odnosa mnogo toga doneti u budućnosti obema zemljama, i našim narodima - kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije, posle ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma.

Foto: Tanjug

On je podsetio da je posle gotovo četiri decenije egipatski predsednik, šef tako velike i prijateljske zemlje došao u Srbiju, te da je posebno od velikog značaja to što je reč o lideru koji je iskreni prijatelj Srbije.

Vučić je izrazio uverenje da će današnji razgovori biti dodatni impuls u odnosima dve zemlje, koji će se videti ne samo na međunarodnoj sceni, kroz međusobnu podršku u međunarodnim institucijama, već i konkretno u ekonomiji i prekobrojnim projekatima koji će se raditi zajedno.

- Danas ste videli širinu i mnogo oblasti koje smo otvorili u saradnji sa Egiptom. To je tek početak. Dogovorili smo ubrzanu saradnju. Na svim skupovima na kojima smo pozvani prisustvovaće Srbija, i na najbolji mogući način zastupati našu zemlju u Egiptu - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna