HRVATI GAZE TEMELJE EU, A BRISEL ĆUTI: Rampa za Vučića samo kap u moru prekršenih evropskih vrednosti od strane vlasti u Zagrebu

D. MILINKOVIĆ

21. 07. 2022. u 10:18

ZABRANOM srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac Zagreb je grubo pogazio dugačku listu vrednosti i standarda u koje se Evropska unija "kune", a na koje se i Hrvatska, kao članica, obavezala i koje koristi da u svakoj prilici koči Srbiju na njenom evropskom putu.

ХРВАТИ ГАЗЕ ТЕМЕЉЕ ЕУ, А БРИСЕЛ ЋУТИ: Рампа за Вучића само кап у мору прекршених европских вредности од стране власти у Загребу

Ilustracija Foto: D.Milovanović/P.Mitić

Za Hrvatsku očigledno ne važi ni sloboda kretanja, ne žele pomirenje i suočavanje sa prošlošću, nisu im bitni dobri regionalni odnosi, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Zvanični Zagreb već godinama prema Srbima i Srbiji vodi politiku koja je u direktnoj suprotnosti sa zvaničnim briselskim kursom, a koju u EU maksimalno tolerišu. Brojni su incidenti na koje su u Uniji jednostavno oćutali - od isticanja ustaških simbola, veličanja monstruoznih zločinaca, razbijanja ćiriličkih tabli, postavljanja ploče sa ustaškim pokličem "Za dom spremni" tik pored Jasenovca... U Briselu se ni glas nije čuo kada su predstavnici hrvatske vlasti pre nekoliko godina položili venac na grob streljanim ustašama u Blajburgu. Da li bi oćutali i na scenu odavanja pošte na grobu Hermana Geringa i streljanih nacista u Nirnbergu?

S druge strane, evropski zvaničnici, među kojima prednjače oni iz Hrvatske, gotovo da ne propuštaju priliku da Srbiju opomenu kako treba da se suoči s prošlošću, da ne veliča ratne zločince i te zahteve "pod obavezno" ugrađuju i u brojne rezolucije Evropskog parlamenta.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da Hrvatska nikada ne bi postala članica EU, da sama Unija dosledno poštuje principe na kojima navodno počiva i da osnovni alat u njenom funkcionisanju nije licemerje:

- Samo etnocid koji je nad Srbima počinjen 1995, kada je proterano 250.000 Srba, na hiljade ubijeno i to isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti jer je namera bila da se stvori etnički čista država, dovoljan je da Zagreb nikada ne dođe ni pred vrata Brisela. Oni su ipak 2013. postali članica, iako srpski narod u Hrvatskoj decenijama živi u getu, gde organizovane bande pod okriljem države uništavaju svaku tablu koja osvane na ćirilici. Da ne govorim o povampirenju ustaštva i nacizma. Sve to EU nažalost toleriše, što pokazuje da su evropske vrednosti samo floskula, odnosno politikantsko sredstvo koje se upotrebljava onako kako to u određenom trenutku odgovara političkom Zapadu.

Karanović ukazuje da je neverovatno da Brisel nije digao glas kada je na brutalan način onemogućen građanin Srbije, pri tom i predsednik države, da samo položi cveće na najveće srpsko stratište, najveći grad mrtvih Srba, napravljen radi njihovog istrebljenja.

- Nažalost, ni ne očekujem reakciju EU, jer je ona dobrim delom sazdana na principima koje baštini današnji Zagreb - principi neonacizma povampirili su se širom Zapada, kao što ustaštvo u Hrvatskoj divlja već dobrih 30 godina. Denacifikacija i deustašizacija u Hrvatskoj nikad nije sprovedena i o tome najbolje svedoči zabrana da žalimo svoje žrtve i da se dostojno sećamo svojih predaka.

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da se zabrana hrvatske vlade predsedniku Srbije da poseti Jasenovac ne može opravdati nikakvim razumnim argumentima i besmisleno zvuče izjave zašto mu to treći put nije dopušteno:

- Ovakav potez sigurno ne doprinosi poboljšanju međusobnih odnosa i saradnje, za šta se Hrvatska u načelu zalaže. Kao članica EU trebalo bi da ostalima u regionu, uključujući i Srbiju, posluži kao primer i uzor u mnogim oblastima, uključujući i poštovanje jednog od temeljnih principa, a to je sloboda kretanja. Nažalost, ovakvim ponašanjem samo demonstriraju da im nije previše stalo ni do dobrosusedske saradnje, a kamoli pomirenja, što su ne samo evropske, već univerzalne vrednosti.

SRBI KAO GRAĐANI DRUGOG REDA

HRVATSKA posebno sprovodi neevropsku politiku u oblasti poštovanja prava Srba u ovoj zemlji, ali ni zbog toga ne dobija nikakve packe iz Brisela. Naši sunarodnici su konstantno marginalizovani, diskriminisani, često stigmatizovani i tretirani kao građani drugog reda. U delovima Hrvatske postoji agresivan otpor upotrebi srpskog jezika i pisma, a pravo na negovanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u mnogim oblastima gde Srbi žive zabranjena je tema. Sa druge strane, prava Hrvata u Srbiji, kao i prava drugih nacionalnih manjina, u skladu su sa najnaprednijim evropskim tradicijama i praksom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri