VUČIĆ OGOLIO HRVATSKE LAŽI: Činjenicama raskrinkao svaku neistinu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 07. 2022. u 18:26

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je na konferenciji na novinare o sramnoj odluci Hrvatske da mu ne dozvoli privatnu posetu Jasenovcu kako bi položio cveće.

ВУЧИЋ ОГОЛИО ХРВАТСКЕ ЛАЖИ: Чињеницама раскринкао сваку неистину (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z.Jovanović

- Primetili ste da prvi put ova informacija se nije pojavila u srpskim medijima, to govorim zbog onih koji su prethodnih dana govorili kako sam pravio cirkus i "predstavu"; tatu informaciju obhjavio je Jutarnji list u 7 i 29. To se dešava zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan razgovor. Zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima "Vučić je hteo da dođe na našu teritoriju da upali sveću i položi sveće. Zamislite taj haos koji to može da izazove polaganjem sveća - možda što bi moja traka bila crveno-plavo-bele boje, u skladu sa stradalnim narodom. To nisam mogao ni da zamislim. Isti naslov je išao u svim medijima - navodi Vučić.

Predsednik je pokazao kako su izgledale naslovne strane hrvatskih medija o ovoj temi.

Foto: Z.Jovanović

 

Foto: Printscreen RTS

- Od njih prepisuju i dva ili tri medija ovde u Srbiji, nema razlike. 2. septembar 2021. godine, mesec dana nakon što je prošlo obeležavanje Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje, i tada smo prvi put kontaktirali kabinet Plenkovića (Vasiljević i Mišetić) sa našom moblom da 10. septembra posetimo Jasenovac. 4. septembra je stigla poruka iz Plenkovićevog: "Molimo Vas da pomerite posjet, zbog unutarnje političke situacije". Molba je uslišana. Nismo ni obavestili javnost, jer se tako razgovara sa partnerima. Za nas je Hrvatska jako važna zbog razmene i izvoza u kojem imamo suficit. Gledali smo da spustimo tenzije. To nije bilo sve. Prvog marta 2022. godine ponovili smo zahtev. Ponovljena je molba da posetim Jasenovac 5. marta 2022. Nakon dva dana došao je odgovor da poseta nije dobrodošla u ovom trenutku. I nijedan medij nije saznao, nismo se žalili, bili smo dobri partneri. Treći put, kada sam inače obavestio Pupovca - ako smatraš da ima potrebe da obavestiš kabinet Plenkovića to učini, on je učinio. I nije bila tajna kako kažu. Oluju su podsvesno povezali sa Jasenovcem, ja nisam nikada, ali oni jesu. Njega sam obavestio da ćemo doći i da ćemo biti korektni sa jednom kamerom. Obavestićemo javnost da smo to uradili - jer je za svakog od nas sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti nijedan srpski predsednik nije bio u Jasenovcu. Niko kao predsednik u svom mandatu nikada nije bio u Jasenovcu.

Foto: Printscreen RTS

- Želeo sam da odem do kraja mandata i da pokažem da nikada nećemo zaboraviti srpske žrtve, naravno i jevrejske i romeske. U četvrtak 14. jula u 11 časova otpravnica poslova Bogdan je došla da prenese molbu Plenkovića i Radmana da Vučić ne ide u Jasenovac. Preneli su da su zbunjeni, da su za posetu čuli neslužbeno. Tanja Jović im je naglasila da "predsedik Vučić nema problem sa tim da ći će da budu službeno prisutni ili ne, već da sam u Jasenovac i nameravao da odem u privatnu posetu bez posebnog medijskog pokrivanja i da svakako ne bih davao nikakve izjave koje bi značile provociranje Hrvatske države".  Ja sam rekao da mi ne pada na pamet više da slušam besmislice o tome da nije vreme u ovo ili ono doba godine i da samo želim da odem i položim cvet i ništa više. Moj greh je u tome što sam želeo da uđem u zemlju EU i položim cvet na mestu gde je stotine hiljada ubijenih u Jasenovcu. Nelogično je da zabranite da se tako nešto dogodi. Neistina je da sam to uradio uoči Oluje, jer sam to pokušavao od septembra prošle godine, kada je obeležavanje Oluje prošlo - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen RTS

- Dakle, broj jedan argument da sam to radio uoči Oluje je neistina, jer sm to radio od septembra prošle godine kada je obeležavanje Oluje završeno. To da to nije odlazak na more, pa baš zato što nije odlazak na more, jer ja na more ne želim da idem. Ne želim da idem na more u Hrvatski, nisam zainteresovan za more. Neću da idem na more, hoću da idem u Jasenovac. Pod tri, pošto su ovde govorili da je Tadić kao predsednik išao u Jasenovac, nije istina. Bio je u Donjoj Gradini. Tek toliko oko istine, da se zna.

Foto: Printscreen RTS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (43)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!