I EKSPERTI U IGRI ZA MANDATARA: U Vladu ulaze sve manjine izuzev Albanaca, SPS blizu obnove saradnje sa SNS

M. STANOJKOVIĆ

20. 07. 2022. u 12:30

NOVU vladu Srbije zasigurno će činiti svi predstavnici nacionalnih manjina koje su ušle u parlament, izuzev Albanaca.

И ЕКСПЕРТИ У ИГРИ  ЗА МАНДАТАРА: У Владу улазе све мањине изузев Албанаца, СПС близу обнове сарадње са СНС

Foto: Arhiva "Novosti"

Kako je i potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle konsultacija, u igri je većina od 130 poslanika ili nešto šira vladajuća koalicija sa 161 mandatom. Ostavljena je i mogućnost da mandatar ne bude neko od naprednjaka sa čijim imenima se licitira u javnosti, već predstavnik koalicionih partnera, pa čak i da se iz rukava izvuče nestranačka ličnost, koju će predložiti SNS.

Nakon što SNS, kao najveća partija, obavesti predsednika Srbije koliku su većinu u Narodnoj skupštini obezbedili, Vučić će izdati pisanu notu da bi mandat poverio osobi koju imenuje njegova stranka.

- U roku od 24 sata ću predložiti mandatara za sastav Vlade od trenutka kada me obaveste. Na konsultacijama smo ne samo obavili ustavnu ulogu nego smo uspeli da razgovarajući saznamo nešto više o pojedinim pitanjima, mislim da je bilo vrlo važno i dobro. Sa predstavnicima liste oko socijalista smo dosadašnju saradnju ocenili kao uspešnu i da razgovori između SNS i SPS treba da počnu. Da li će se formirati većina na taj način, videćemo, očekujem da me o tome obavesti najveća partija - kazao je Vučić.

KO IDE U OPOZICIONE REDOVE

OD 10 izbornih lista sa kojima je predsednik Srbije obavio konsultacije, predstavnici Dveri, liste NADA, Zavetnici i "Ujedinjeni za pobedu Srbije" poručili su da će ostati opozicija:

- Dveri i Zavetnici su izneli stavove po pitanju KiM i odnosa prema Rusiji, po pitanju Prajda i nedelje kao radnog dana. Koalicija NADA je imala slične zahteve. Predstavnici POKS izrazili su želju za državotvornim pristupom. Sa listom koju je predvodila Marinika Tepić imali smo korektan razgovor i oni su rekli da će ostati u opoziciji, što je očekivano - rekao je Vučić nakon završenih konsultacija.

U jednoj formaciji, ukoliko se bude išlo na stabilniju većinu od oko 160 poslanika, okosnicu Vlade činili bi naprednjaci sa 120 poslanika, manjinske stranke sa 10 mandata, izuzev Albanaca, kao i socijalisti sa 31 mandatom. Ako bi se išlo na ovo grupisanje parlamentarne snage, a s obzirom na to da je Vučić poručio da mandatar ne mora nužno biti iz SNS, u igri i dalje ostaje lider SPS Ivica Dačić. U drugoj varijanti, ako bi potpuno iz raspodele bili izbačeni socijalisti, a naprednjaci viđeni za premijera ostali izvan kabineta, iz rukava bi mogao da se izvuče i nestranački mandatar.

Foto: Novosti

Kabinet u Nemanjinoj 11 u varijanti bez socijalista činili bi naprednjaci sa Savezom vojvođanskih Mađara sa pet poslanika, "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja" sa tri i dva mandata koalicije "Zajedno za Vojvodinu". Na konsultacijama, koje su započete upravo od manjinskih izbornih lista, SVM je jasno precizirao da je dogovoren nastavak saradnje, ali da njihovi predstavnici neće biti u ministarskim foteljama, već u kabinetima državnih sekretara. Raspoloženje da budu deo nove vlade iskazali su i Tomislav Žigmanov ispred koalicije "Zajedno za Vojvodinu", kao i Usame Zukorlić u ime "Muftijinog amaneta".

Predstavnici SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina odbili su poziv na konsultacije, dok je lider Koalicije Albanaca Doline Šaip Kamberi istakao da oni žele integraciju na lokalnom i regionalanom nivou, ali ne i učešće u republičkoj vlasti. Inače, prema nezvaničnim najavama novi ministarski tim trebalo bi da bude promovisan do 15. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a