UZ VLADU OD 130 DO 160 POSLANIKA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio seriju konsultacija

M. St.

19. 07. 2022. u 06:00

PREDSTAVNICI Srpske napredne stranke i partija koje su na zajedničkoj listi nastupile na izborima obavestili su juče predsednika Srbije Aleksandara Vučića da imaju neopohodnu većinu za formiranje vlade.

УЗ ВЛАДУ ОД 130 ДО 160 ПОСЛАНИКА: Председник Србије Александар Вучић завршио серију консултација

Foto: M. Anđela

A od daljih razgovora naprednjaka sa drugim strankama zavisi da li će budući kabinet u Nemanjinoj iza sebe imati podršku 130 ili čak 160 narodnih poslanika u republičkom parlamentu. Potpredsednik SNS Miloš Vučević, nakon razgovora sa Vučićem, izjavio je da u vladi očekuje učešće gotovo svih manjinskih stranaka. On je rekao i da je za SNS nesporno da će, nakon razgovora unutar stranke i sa partijama koje su bile sa naprednjacima na listi, pozvati na razgovor i koaliciju oko SPS.

- U ime naše pobedničke liste na proteklim izborima, koja je dobila najveću podršku obavestili smo predsednika da je obezbeđena većina u parlamentu za formiranje skupštinskih organa i izbor nove vlade. U kom formatu i kapacitetu, razgovaraćemo - rekao Vučević posle sastanka u Predsedništvu na kojem su u ime pobedničke liste bili i Darko Glišić, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Vladimir Orlić i Milan Krkobanić.

Predsednik SPS Ivica Dačić, koji je na sastanak došao sa liderom JS Draganom Markovićem Palmom, poručio je da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima postignutim sa SNS i najavio da će najkasnije krajem sledeće sedmice biti održana konstitutivna sednica Skupštine Srbije:

- Smatramo da delimo zajedničke političke ciljeve kad je reč o budućnosti Srbije - rekao je Dačić. - Spremni smo na saradnju i nastavićemo konsultacije narednih dana. Sa Vučićem je postignut visok nivo saglasnosti o međusobnim odnosima, a lista SPS je spremna da bude deo političke jedinstvenosti i stabilnosti u Srbiji.

VUČIĆ: SNS ODREĐUJE MANDATARA

SUMIRAJUĆI konsultacije sa predstavnicima lista, predsednik Vučić je saopštio da će najkasnije u roku od 24 sata od momenta kad bude jasno kolika je skupštinska većina i kad bude konstitutisan parlament, poveriti mandat za sastav vlade osobi koju SNS odredi, a koja ne mora da bude iz redova te stranke. Vučić je kazao i da je imao korektne i otvorene razgovore, da je većina razumela težinu situacije u kojoj se zemlja nalazi, kao i da je bilo različitih zahteva - od onih oko pozicije države prema KiM i Rusiji, pa do predloga da nedelja bude neradan dan.

Predstavnici koalicije NADA, koja će u parlamentu imati 15 poslanika, Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović, prvi su ušli u Predsedništvo poslednjeg dana konsultacija. Kako je Jovanović naveo, razgovor je bio primeren, a ponudu za ulazak u Vladu nisu dobili. Lider Nove DSS istakao je da nema problem da bude deo vlade, ali da je preduslov da ima političkog slaganja, što u ovom trenutku ne vidi.

- Preneo sam mu neke utiske sa KiM, jer kosovska politika mora da se revidira - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić sa predstavnicima SPS-JS

Prema rečima lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji je na konsultacije došao sa Marinikom Tepić, liderom PSG Pavlom Grbovićem i predsednikom PzP Jankom Veselinovićem, ispred koalicije "Ujedinjenih", ne postoji mogućnost da budu deo vlasti, jer bi to bilo neprirodno, ali je dodao da neće biti opozicija Srbiji.

Foto: M. Anđela

"Ujedinjeni za pobedu Srbije"

- Izneli smo predsedniku naš stav da smatramo da su odgovorni za rušenje institucija, demokratije i zastoja u procesu evropskih integracija - rekao je Đilas. - Da smatramo da bi posledice koje bi Srbija mogla da pretrpi zbog neusklađenosti stavova sa evropskom politikom mogle biti katastrofalne u ekonomskom pogledu. Rekli smo da smo spremni da podržimo zakone za koje verujemo da će doprineti boljitku naroda u Srbiji i da očekujemo da vlast pokaže da li je spremna da prihvati zakone koje ćemo mi imati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)