EDI RAMA NEMA SRAMA: Albanski premijer brani zločince OVK i tvrdi da je Rusija izmislila priču o trgovini organima

Novosti online

19. 07. 2022. u 17:24

ALBANSMKI premijer Edi Rama rekao je, nakon što su zvanično otvoreni pregovori za članstvo Albanije u EU, da je Haški sud nastao na osnovu izveštaja "punog rupa" uz tvrdnju da su na osnovu njega "nepravedno zatvorene" bivše vođe OVK pod optužbom za ratne zločine i trgovinu ljudskim organima.

ЕДИ РАМА НЕМА СРАМА: Албански премијер брани злочинце ОВК и тврди да је Русија измислила причу о трговини органима

Foto: EPA/ilustracija

Zbog te "stranice srama" u svojoj istoriji Savet Evrope bi trebalo da se izvini, rekao je on, prenosi Gazeta ekspres.

- Ne iznosim optužbe bez činjenica. Zato nikada nisam rekao da je tim sistemom manipulisala Rusija. Ne bih rekao, jer danas ne znam da li je Rusija bila deo ove igre ili ne. Ali to je priča o trgovini organima koju je pokrenula Rusija, a ne bilo ko drugi. I od ruske portparolke, dakle, ono što sam rekao i što mogu ponovo da kažem je da gledajući ove navode nema činjenica ili čak sumnji o trgovini organima - rekao je Rama, ali nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

Prema njegovim rečima Haški sud je nastao samo na osnovu "izveštaja koji je pun nedostataka", ističući da su i "istrage rađene na Kosovu (i Metohiji) i u Albaniji nezavisne od bilo kakvog uticaja".

- Nije bilo trgovine ljudskim organima. Želimo da kažemo svetu da je ovo bio maskenbal. Mnogo je blata bačeno na celu zemlju i nezavisnu državu (netačna tvrdnja) kao što je (lažna država) Kosovo. Ne postoje dokazi o nečijim istragama da se radilo o trgovini ljudskim organima od strane rukovodstva ove vojske (teroristička organizacija) koja je zapravo bila žrtva napada. Niko ne treba da pokušava da to objasni na drugi način. Ovo je otprilike stranica srama Saveta Evrope koji bi trebalo da nađe hrabrosti da izađe i kaže izvini - kaže Rama.

Bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dik Marti sačinio je izveštaj o zločinima bivših lidera OVK. Prema ovom izveštaju, mreža koju su predvodili Hašim Tači i drugi lideri terorističke OVK bila je umešana u trgovinu heroinom, oružjem i ljudskim organima nakon završetka sukoba 1998-1999. Marti je u izveštaju naveo i da su Srbi kidnapovani i ubijani da bi im se vadili organi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

TUŽNE VESTI U DOMU GLUMICE Vićentijevićeva slomljena: Čuvam te zauvek, putuj