POLICIJSKI TEROR NAD SRBIMA NA SEVERU KIM: Brutalne intervencije pod izgovorom "borbe protiv šverca"

Novosti online

18. 07. 2022. u 12:31

SVAKODNEVNO prisustvo pripadnika specijalne jedinice kosovske policije u opštinama sa srpskom većinom na severu tzv. Kosova i njihove često brutalne intervencije, u poslednjih nekoliko meseci dovode do vrlo opasnih tenzija u ovim sredinama, jer pod izgovorom "borbe protiv šverca" sve više primenjuju potpuno neopravdanu i prekomernu silu.

ПОЛИЦИЈСКИ ТЕРОР НАД СРБИМА НА СЕВЕРУ КИМ: Бруталне интервенције под изговором борбе против шверца

Foto AP

Ovo je za Kosovo onlajn istaklo više sagovornika koji su bili svedoci ovakvog postupanja policije.

O ovom problemu je bilo reči i tokom poslednje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, ali za sada ništa nije urađeno po tom pitanju.

U prethodnih desetak meseci, posebno nakon napetosti i krize na administrativnom prelazu Jarinje iz oktobra prošle godine, povodom prištinskih mera o srpskim tablicama, pripadnici specijalnih jedinica policije počeli su stalne dolaske oklopnim vozilima, primetni su duž magistralnih puteva koji vode u pravcima Jarinje i Brnjak, a uspostavili su i punktove nedaleko od administrativnih prelaza.

Svima je i dalje sveže sećanje na upad policije u Zvečan prošle jeseni kada su iz automatskog oružja teško ranili Srećka Sofronijevića. 

Tokom poslednjih nekoliko nedelja građani javljaju da ih pripadnici specijalne kosovske policije zaustavljaju i oni vrše kontrole vozila, naročito u noćnim satima, i da prilikom tih kontrola drže uperene duge cevi u nedužne ljude, a često su u automobilima tada i maloletna deca.

Najčešće se ovakve kontrole dešavaju u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u mestima Sočanica, Lešak, Ibarska Slatina, Brnjak, Gazivode.

Jedan od primera policijske brutalnosti se dogodio u subotu u Leposaviću. Aleksandar Đoković je tog dana uveče krenuo da se vidi sa bratom, ali se umesto toga našao na meti pripadnika specijalne kosovske jedinice koji su ga bez ikakvog povoda uhapsili, maltretirali i držali četiri sata sa lisicama na rukama bez objašnjenja.

- Krenuo sam da se nađem s bratom, išao sam prema Leposaviću, kada sam u jednom trenutku video džip da blica iza mene. Nisam shvatio da su unutra pripadnici specijalne jedinice, i ubrzo su mi preprečili put. Izvukli su me iz kola, s uperenim dugim cevima i bacili na asfalt. Jedan od njih mi je stavio čizmu na vrat i tako držao licem na dole, dok su me vezivali lisicama. Bili smo gotovo ispred policijske stanice u Leposaviću, ali su me ubacili u džip i odveli nazad u onu njihovu privremenu stanicu na Jarinju. Pitao sam jednog starijeg policajca, jedinog koji je govorio srpski, zašto me hapse, rekao mi je da ne zna. Kad su me ubacili u onaj njihov kontejner, ušla je jedna naša policajka da pita zašto me hapse. Isterali su je napolje, rekli su da nema tu šta da traži. Pitali su me da li krijumčarim robu, rekao sam da sam krenuo da se nađem s bratom na pivo. Rasturili su mi cela kola, ništa nisu našli. Držali su me do dva ujutru, telefon su mi zaplenili, rekli su da će mi ga vratiti u utorak nakon veštačenja i pustili su me bez objašnjenja što su me uhapsili. Bez ikakvog razloga su me maltretirali, hteli su valjda da pokažu da mogu, da su silni, a verujte mi da ja nisam jedini kome su to uradili u prethodnom periodu. Zaista ne znam dokle možemo više ovako - kaže Aleksandar za Kosovo onlajn.

Kako smo čuli, i pripadnici međunarodnih službi na Kosovu znaju za neprimereno ponašanje kosovske policije.

- Video sam ih lično kod pumpe u Lešku, ne znam šta tamo rade Jedinice za brza delovanja. Koji razlog imaju da budu na tom delu magistralnog puta koji nema nikakve veze s putevima koji vode ka Jarinju i Brnjaku ili alternativnim prelazima - kaže nam sagovornica iz jedne NVO organizacije na severu.

Ona kaže da su se i iz slovenačkog kontingenta Kfora žalili na specijalce.

- Znam da su se na njihovo prisustvo žalili i pripadnici slovenačkog Kfora, o njima se tokom poslednjih nekoliko nedelja na svakom sastanku gde je razmatrana bezbednosna situacija raspravljalo, ali za sad bez rezultata. Ponašaju se bahato i zaustavljaju i obične građane bez ikakvog povoda. Ne znam da li je proglašena neka vanredna situacija ili nešto drugo, ali za ovako njihovo ponašanje i maltretiranje zaista nema opravdanja -  kaže sagovornica.

Hronologija najtežih incidenata

26 mart. 2018.

U Severnoj Mitrovici uhapšen je Marko Đurić. On je nakon hapšenja sproveden u u Prištinu, a njegovo zadržavanje trajalo je više sati iako je u tom trenutku Đurić bio glavni pregovarač u dijalogu sa Prištinom

28. maj 2019.

U upadu pripadnika Rosu na sever Kosova u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica povređeno je oko stotinak Srba.

23. septembar 2021.

Tokom blokade puteva nakon upada jedinice Rosu na sever Kosova i zauzimanje prelaza Brnjak i Jarinje u blizini administrativnog prelaza Brnjak pripadnici ove jedinice naneli su teške telesne povrede trojici Srba koji su sekli drva za ogre.

13. oktobar 2021.

U Zvečanu prilikom upada jedinica Rosu teško je ranjen Srećko Sofronijević. Sofronijević je pogođen u leđa i on je hitno prebačen u Beograd gde je operisan.

12. januar 2022.

Pripadnici specijalne policije upali su u zgradu opštine Gračanica zahtevajući da provere da li je tu organizovana proslava Srpske nove godine.

24. februar 2022

Kosovska policija je raskopavala puteve na severu Kosova u opštinama Zubin Potok i Leposavić, pod izgovorom da su u pitanju alternativni putevi za krijumčarenje. U potpunosti su odsekli sedam sela.

7. jul 2022.

Više od 30 pripadnika Rosu upalo je u Štrpce na dan seoske slave. Zaplenili su četiri kamere, zadržali se u Štrpcu nekoliko sati.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega