VUČIĆU ZABRANILI PRIVATNU POSETU JASENOVCU: Neviđen skandal vlasti u Zagrebu

Novosti online

17. 07. 2022. u 08:53

PREDSEDNIKU Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu.

ВУЧИЋУ ЗАБРАНИЛИ ПРИВАТНУ ПОСЕТУ ЈАСЕНОВЦУ: Невиђен скандал власти у Загребу

Ilustracija Foto: D.Milovanović/P.Mitić

Predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković tim povodom u 11 časova održaće vanrednu konferenciju za novinare.

U logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Foto: Tanjug

Ana Brnabić: Najveći skandal u modernoj istoriji, kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas to što su zabranili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

- Ova vest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, jedini logor i za decu gde je najmanje 20 hiljada dece pobijeno i da tom mestu stradanja zabranite posetu predsednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je "pravljenje haosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu - rekla je Brnabićeva.

Odgovor na bezobrazluk Zagreba

Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH - saopštio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Genocid u Jasenovcu ne smemo da zaboravimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u maju ove godine da je zločin u ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata najteži zločin genocida i nešto što nikada ne smemo da zaboravimo.

- Nikada srpski narod neće biti toliko mali i slab koliko bi drugi hteli da bude mali i slab. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije "preterano naoružana i suviše milatarizovana" - rekao je Vučić u Donjoj Gradini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (159)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)